MAC-adres van de FRITZ!Box opzoeken

Een MAC-adres (Media Access Control-adres) is het hardwareadres van een netwerkinterface (bijvoorbeeld Wi-Fi) en wordt gebruikt om een apparaat eenduidig te identificeren in een netwerk.

Het MAC-adres waarop de FRITZ!Box kan worden bereikt door een computer of door andere apparaten, hangt er vanaf of het apparaat via een netwerkkabel of via Wi-Fi-communiceert met de FRITZ!Box.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Wi-Fi-MAC-adres opzoeken

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi".
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Wi-Fi Network".
  3. Lees het MAC-adres af bij "Radio Network". Als het MAC-adres niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.

2 LAN-MAC-adres opzoeken

Je kunt het LAN MAC-adres van de FRITZ!Box opzoeken met een computer die is verbonden met een LAN-poort van de FRITZ!Box. De werkwijze is afhankelijk van het besturingssysteem van de computer:

Windows

1. Druk de toetscombinatie Windows-toets + R in.
  2. Voer in het invoerveld "Openen" cmd in en klik op "OK".
  3. Voer in de opdrachtprompt nslookup fritz.box in en druk vervolgens op Enter.
  4. Lees het IP-adres van de FRITZ!Box af naast de vermelding "Address".
  5. Voer arp -a [IP-adres van de FRITZ!Box] in en druk op Enter.

Voorbeeld:
    arp - a 192.168.178.1

Afb.: MAC-adres per nslookup opzoeken

6. Lees het MAC-adres van de FRITZ!Box af onder de vermelding "Fysiek adres".

macOS

1. Open de Finder.
  2. Klik op "Programma's" en dan op "Hulpprogramma's".
  3. Open het hulpprogramma Terminal.
  4. Voer in de terminal nslookup fritz.box in en druk op Enter.
  5. Lees het IP-adres van de FRITZ!Box af naast de vermelding "Address".
  6. Voer arp [IP-adres van de FRITZ!Box] in en druk op Enter.

Voorbeeld:
    arp 192.168.178.1

7. Lees het MAC-adres van de FRITZ!Box af.

Linux

1. Open de Terminal. Als je Ubuntu gebruikt, kun je de terminal openen met de toetscombinatie Ctrl + ALT + T.
  2. Voer in de terminal nslookup fritz.box in en druk op Enter.
  3. Lees het IP-adres van de FRITZ!Box af naast de vermelding "Address".
  4. Voer arp [IP-adres van de FRITZ!Box] in en druk op Enter.

Voorbeeld:
    arp 192.168.178.1

5. Lees het MAC-adres van de FRITZ!Box af.