FRITZ!Box-certificaat downloaden en naar de computer importeren

Elke FRITZ!Box heeft een individueel, zelfgegenereerd certificaat voor HTTPS-internettoegang tot de gebruikersinterface.

Omdat dit certificaat onbekend is bij de certificeringsinstantie, geeft de webbrowser een certificaatwaarschuwing weer als je vanuit het internet de FRITZ!Box benadert. De waarschuwing betekent dat de browser de authenticiteit en de integriteit van de FRITZ!Box niet kan verifiëren.

Je kunt de certificaatwaarschuwing van de browser vermijden door MyFRITZ!-internettoegang te configureren en daarvoor het certificaat van letsencrypt.org te gebruiken. Daarnaast kun je ook het individuele certificaat downloaden dat door de FRITZ!Box zelf is gegenereerd en dit importeren naar het certificaatbeheer van de computer.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op FRITZ!Box 6820 LTE v2 en v3 met het meest recente FRITZ!OS, de FRITZ!Box 6820 LTE v1 kan daarvan afwijken.

1 Certificaat downloaden

Wanneer je alleen een computer met macOS en Safari of Google Chrome gebruikt, heb je het door de FRITZ!Box gegenereerde certificaat niet nodig. Bij gebruik van Windows, Linux of Mozilla Firefox moet je het certificaatbestand downloaden:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Toegang verlenen".
  3. Klik op het tabblad "FRITZ!Box-diensten".
  4. Klik op "Certificaat downloaden" en sla het bestand met het certificaat op je computer op.

2 Certificaat importeren

Importeer het certificaat van de FRITZ!Box naar het certificaatbeheer van je computer of webbrowser als de gebruikte browser een eigen certificaatarchief heeft:

Opmerking:Als je de FRITZ!Box met verschillende computers vanuit het internet benadert, moet je het certificaat importeren op alle computers.

Windows

Google Chrome en Microsoft Edge gebruiken het certificaatbeheer van Microsoft. Importeer het certificaat van de FRITZ!Box daarom naar het Windows-certificaatbeheer:

1. Klik in de Windows-taakbalk op het zoekpictogram.
  2. Voer in het zoekveld configuratiescherm in en druk op de entertoets.
  3. Klik op "Netwerk en internet" en vervolgens op "Internetopties".
    • Nu wordt het venster "Eigenschappen van Internet" geopend.
  4. Klik op het tabblad "Inhoud" en vervolgens op "Certificaten".
    • Nu wordt het venster "Certificaten" geopend.
  5. Klik in het venster "Certificaten" op het tabblad "Vertrouwde basiscertificeringsinstanties".
  6. Klik op "Importeren...".
    • Nu wordt het venster "Wizard Certificaat importeren" geopend.
  7. Klik in het venster "Wizard Certificaat importeren" op "Volgende".
  8. Klik op "Bladeren..." en selecteer het bestand met het certificaat ("boxcert.cer").
  9. Klik op "Openen".
  10. Klik op "Volgende", nog een keer op "Volgende" en vervolgens op "Voltooien".
    • Nu wordt het venster "Beveiligingswaarschuwing" geopend.
  11. Klik in het venster "Beveiligingswaarschuwing" op "Ja".
  12. Klik op "OK" om de wizard "Certificaat importeren" te sluiten.

macOS

Google Chrome en Safari gebruiken de certificaatopslag van het sleutelhangerbeheer van macOS. Importeer het certificaat van de FRITZ!Box daarom naar het sleutelhangerbeheer:

1. Benader de FRITZ!Box vanuit het internet met Safari, bijvoorbeeld via myfritz.net.
  2. Klik in het venster "Safari kan de identiteit van de website [...] niet controleren" op "Toon certificaat".
  3. Schakel de optie "[...] altijd vertrouwen bij verbinding met [...]" in en klik op "Ga door".
  4. Voer het wachtwoord in van je macOS-gebruikersaccount en klik op "Werk instellingen bij".

Linux

1. Importeer het certificaat naar het certificaatbeheer van de computer. Als de gebruikte webbrowser een eigen certificaatarchief heeft, importeer je het certificaat daar naartoe. Informatie over het importeren krijg je van de fabrikant van de Linux-distributie of de browser.

Mozilla Firefox

Firefox maakt geen gebruik van het certificaatbeheer van Windows, macOS of Linux, maar heeft gebruikt eigen certificaatarchief. Importeer daarom het certificaat naar de "Certificatenbeheerder" van Firefox:

1. Klik op de knop (Menu openen) rechtsboven in Firefox.
  2. Klik op "Opties".
  3. Klik linksboven in het menu op "Privacy & Beveiliging".
  4. Klik in de sectie "Certificaten" op "Certificaten bekijken...".
    • Nu wordt het venster "Certificatenbeheerder" geopend.
  5. Klik in het venster "Certificatenbeheerder" op het tabblad "Organisaties".
  6. Klik op "Importeren..." en selecteer het bestand met het certificaat ("boxcert.cer").
  7. Klik op "Openen".
  8. Schakel de optie "Deze CA vertrouwen voor het identificeren van websites." en klik op "OK".
  9. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.