FRITZ!OS van de FRITZ!Box herstellen

Met het herstelprogramma kun je de functionaliteit van de FRITZ!Box herstellen. Het herstelprogramma zet de FRITZ!Box terug naar de fabrieksinstellingen en verwijdert alle instellingen die verhinderen dat de FRITZ!Box juist werkt.

Voorwaarden/beperkingen

• Op de computer is Windows 11 / 10 / 8 / 7 geïnstalleerd.

1 Herstelprogramma downloaden

1. Open in een webbrowser download.avm.de/fritzbox/.
  2. Ga naar de map voor het model van je FRITZ!Box, vervolgens naar de submap "deutschland" of "other" en ten slotte naar de map "recover".

Opmerking:De volledige modelaanduiding van je FRITZ!Box staat in de FRITZ!Box-gebruikersinterface op de pagina "Overzicht" en aan de onderkant van het apparaat.

3. Download het herstelprogramma voor je FRITZ!Box met de bestandsextensie ".exe" naar je computer.

2 FRITZ!Box met de computer verbinden

1. Sluit de computer met de meegeleverde netwerkkabel rechtstreeks aan op een LAN-poort van je FRITZ!Box.
  2. Verbreek alle andere verbindingen tussen de FRITZ!Box en netwerk- en USB-apparaten.

3 Firewalls uitschakelen

LET OP!Schakel de firewalls alleen uit om het herstelprogramma uit te voeren en schakel deze weer in vóórdat je verbinding maakt met internet. Deze programma's beschermen je computer tegen indringers vanuit het internet en het uitvoeren van kwaadaardige programma's (bijvoorbeeld computervirussen).

1. Verbreek de internetverbinding van de FRITZ!Box en maak pas weer verbinding nadat de firewall weer is ingeschakeld.
  2. Stel alle firewalls op je computer (bijvoorbeeld ZoneAlarm, Norton Security) zo in dat ze niet automatisch opnieuw worden ingeschakeld bij het opnieuw opstarten van de computer.
  3. Schakel alle firewalls uit.
  4. Schakel de Windows-firewall uit:

Windows 11 / 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op "Windows-beveiliging" of "Alle apps" en dan op "Windows-beveiliging".
    2. Klik in het menu "Windows-beveiliging op "Firewall- en netwerkbeveiliging".
    3. Klik op het actieve netwerk (meestal "Particulier netwerk")
    4. Schakel de Microsoft Defender Firewall uit.

Windows 8

1. Druk de toetscombinatie Windows-toets + X in en klik in het contextmenu op "Configuratiescherm".
    2. Selecteer "Systeem en beveiliging" en vervolgens "Windows Firewall".
    3. Schakel de Windows-firewall uit.

Windows 7

1. Klik in Windows op "Start" en vervolgens op "Configuratiescherm".
    2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op" de optie "Categorie" ().
    3. Klik op "Systeem en beveiliging" en vervolgens op "Windows Firewall".
    4. Schakel de Windows-firewall uit.

4 Herstelprogramma uitvoeren

1. Start het bestand "FRITZ!Box[...].exe" en klik op "Next".
  2. Volg de instructies.

Opmerking: het is geen fout wanneer het programma niet naar de FRITZ!Box zoekt op het IP-Adres 192.168.178.1, maar op een ander IP-adres. Het proces wordt hierdoor niet belemmerd.

3. Als het programma een foutmelding weergeeft, bijv. "Recovery failed due to an error", voer dan het programma opnieuw uit. Als het meerdere keren niet lukt het herstelprogramma uit te voeren, voer dan het herstelprogramma uit op een andere computer.
    • Als het programma de melding "Complete - FRITZ!Box successfully restored!" weergeeft, is het herstellen geslaagd.

5 Fouten bij het uitvoeren van het herstelprogramma

Herstelprogramma kan FRITZ!Box niet vinden

Het herstelprogramma kan de FRITZ!Box niet vinden en geeft steeds de foutmelding "FRITZ!Box [model] searching at: [IP adres]" weer.

1. Klik niet op "Next", maar op "Cancel" en vervolgens opnieuw op "Cancel".
  2. Zorg dat alle firewalls zijn uitgeschakeld.
  3. Voer het herstelprogramma opnieuw uit.

Foutmelding "Could not determine the version!"

Het herstelprogramma geeft de foutmelding "Could not determine the version!" weer:

1. Klik op "Cancel" om het herstelprogramma te beëindigen.
  2. Klik in de Windows-taakbalk op het zoekpictogram.
  3. Typ in de zoekbalk Apparaatbeheer en druk op Enter.
  4. Dubbelklik onder "Netwerkadapters" op de LAN-netwerkadapter die is verbonden met de FRITZ!Box en klik op het tabblad voor de geavanceerde instellingen (bijv."Geavanceerd", "Geavanceerde instellingen").
  5. Selecteer de eigenschap voor het instellen van de gegevenssnelheid (bijv. ‘Gegevenssnelheid’, ‘Verbindingstype’, ‘Connection Type’, ‘Media Type’).
  6. Selecteer de waarde "10 Mbps half-duplex" of een vergelijkbare waarde en klik op "OK".
  7. Voer het herstelprogramma opnieuw uit.