Via VPN-verbinding tussen twee FRITZ!Boxen toegang tot meerdere IP-netwerken achter een FRITZ!Box

Met VPN (Virtual Private Network) kun je twee FRITZ!Box-netwerken op verschillende locaties via internet veilig versleuteld met elkaar verbinden. Via deze VPN-verbinding kun je vanaf een computer in het IP-netwerk van de ene FRITZ!Box alle netwerkapparaten in het IP-netwerk van de andere FRITZ!Box benaderen.

Als zich in het netwerk van één van beide FRITZ!Boxen een extra netwerkrouter bevindt die het IP-netwerk van deze FRITZ!Box verbindt met een tweede IP-netwerk, moet je aanvullende instellingen configureren om via de VPN-verbinding ook de netwerkapparaten van het tweede IP-netwerk te kunnen benaderen.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

Met behulp van deze handleiding configureer je de toegang vanuit het netwerk van FRITZ!Box A tot een extra IP-netwerk achter FRITZ!Box B. Vervang bij het aanpassen van de verbinding de hier vermelde voorbeeldwaarden door de daadwerkelijke waarden.

• IP-netwerk van FRITZ!Box A:
    192.168.10.0 (subnetmasker: 24 - 255.255.255.0)
  • IP-netwerk van FRITZ!Box B:
    192.168.20.0 (subnetmasker: 24 - 255.255.255.0)
  • IP-netwerk van de netwerkrouter die is verbonden met de FRITZ!Box B:
    192.168.21.0 (subnetmasker: 24 - 255.255.255.0)
  • IP-adressen van de netwerkrouter in het netwerk van FRITZ!Box B:
    192.168.20.2 en 192.168.21.1

Voorwaarden / Beperkingen

• Het programma Configure FRITZ!Box VPN Connection is gebruikt om de VPN-verbinding te configureren.

Opmerking:Het programma Configure FRITZ!Box VPN Connection is beschikbaar voor Windows 10 / 8 / 7 (64 bit/32 bit) op onze VPN-servicepagina.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 VPN-instellingen van FRITZ!Box A aanpassen

1. Open het programma Configure FRITZ!Box VPN Connection.
  2. Selecteer in het venster "Existing Configurations" de MyFRITZ!-domeinnaam van FRITZ!Box A (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) en klik op "Explorer".
  3. Open het bestand "fritzbox_[...].cfg" met een teksteditor, bijvoorbeeld WordPad.
  4. Zoek de vermelding "accesslist" en voeg hier de waarde van het IP-netwerk toe van de netwerkrouter die met FRITZ!Box B is verbonden:
    • accesslist =
    • "permit ip any 192.168.20.0 255.255.255.0",
    • "permit ip any 192.168.21.0 255.255.255.0";

Belangrijk:Scheid de IP-netwerken met een komma en sluit de waarde voor "accesslist" af met een puntkomma!

5. Sla de wijzigingen op en importeer het aangepaste bestand "fritzbox_[...].cfg" in FRITZ!Box A.

2 Statische IP-route in FRITZ!Box B configureren

Configureer in FRITZ!Box B een statische IP-route, zodat de netwerkapparaten via FRITZ!Box B toegang krijgen tot het IP-netwerk van de netwerkrouter (192.168.21.0/24):

1. Klik in de gebruikersinterface van FRITZ!Box B op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik in de sectie "LAN-Settings" of "Guest Access" op "Additional Settings"om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op "IPv4 Routes".
  6. Klik op "New IPv4 Route".
  7. Voer bij "IPv4 network" het IP-netwerk in van de router die is verbonden met FRITZ!Box B (192.168.21.0).
  8. Voer in het invoerveld "Subnet mask" het subnetmasker in van het andere IP-netwerk (255.255.255.0).
  9. Voer bij "Gateway" het IP-adres in van de netwerkrouter in het netwerk van FRITZ!Box B (192.168.20.2) die beide IP-netwerken verbindt.
  10. Schakel de optie "IPv4 route active" in.
  11. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

3 Aanvullende IP-instellingen voor de VPN-verbinding aanpassen

IP-route in netwerkrouter configureren

1. Volg de instructies van de fabrikant om de netwerkrouter te configureren, zodat deze tussen het IP-netwerk van FRITZ!Box B (192.168.20.0) en het eigen IP-netwerk (192.168.21.0) routeert.

Opmerking:Als je een Windows-computer met meerdere netwerkadapters als netwerkrouter gebruikt, moet je "IP routing" inschakelen in Windows. Informatie over het configureren van IP-routering krijg je van Microsoft.

Netwerkapparaten in het IP-netwerk van de netwerkrouter configureren

1. Of: Configureer in de netwerkapparaten het IP-adres uit het eigen IP-netwerk (192.168.21.1) van de netwerkrouter als standaardgateway.
    • Of: Configureer in de netwerkapparaten een statische IP-route naar het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.20.0), waarbij de netwerkrouter als gateway (192.168.21.1) wordt gebruikt.