Google Pixel kan geen verbinding tot stand brengen met de FRITZ!Box

Hoewel de VPN-verbinding met met de FRITZ!Box in Android is ingesteld, brengt een Google Pixel met Android 11 of Android 12 geen VPN-verbinding met de FRITZ!Box tot stand. Er worden dan in de smartphone of FRITZ!Box geen foutmeldingen weergegeven.

Oorzaak

• In Android 11 / 12 zet de Google Pixel het VPN-serveradres niet juist om, als de in de smartphone ingestelde APN (Access Point Name) zowel IPv4 en IPv6 ondersteunt.

Opmerking:De APN is bepalend voor het toegangspunt (gateway) tussen het mobiele netwerk en het internet en wordt automatisch geconfigureerd als de simkaart wordt geplaatst.

APN op smartphone aanpassen

Tot de fout wordt opgelost door middel van een Android-update, kun je in de smartphone als workaround een APN configureren die alléén IPv4 ondersteunt:

1. Open op je smartphone "Instellingen".
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Tik op "Internet".
  4. Tik achter de vermelding van je mobielenetwerkprovider op het tandwieltje .
  5. Tik op "Namen toegangspunten" en vervolgens op de gebruikte APN.
  6. Tik op "APN-protocol" en vervolgens op "IPv4".
  7. Als je het mobiele netwerk van Deutsche Telekom gebruikt met de APN "internet.v6.telekom", tik dan op "APN", wijzig de APN naar ""internet.telekom" en tik vervolgens op "OK".
  8. Tik rechtsboven op het menu met de drie puntjes en vervolgens op "Opslaan".