FRITZ!App Fon configureren

Met FRITZ!App Fon kun je thuis met je smartphone gemakkelijk via de FRITZ!Box bellen – de smartphone doet daarbij dienst als IP-telefoon. Je kunt FRITZ!App Fon ook gebruiken met meerdere FRITZ!Boxen en zo via verschillende FRITZ!Boxen bellen. Dit kun je doen door FRITZ!App Fon eenmalig in elke FRITZ!Box te configureren, zoals hier wordt beschreven. Na het configureren kun je FRITZ!App Fon in het volledige thuisnetwerk gebruiken. Bovendien kun je via een VPN-verbinding bellen en zo niet alleen thuis, maar ook onderweg via de FRITZ!Box bellen.

Voorwaarden/beperkingen

• Op de smartphone of tablet is iOS 14.0 of nieuwer of Android 9.0 of nieuwer geïnstalleerd.
  • Je kunt maximaal tien IP-telefoons (met inbegrip van FRITZ!App Fon) aanmelden.
  • FRITZ!App Fon kan niet worden aangemeld en gebruikt via de Wi-Fi-gasttoegang.
  • Inkomende oproepen kunnen met iOS niet via een VPN-verbinding worden gesignaleerd.
  • Diverse FRITZ!Box-functies kunnen niet worden gebruikt met FRITZ!App Fon. Dit geldt onder andere voor functies als doorverbinden, oproep weigeren indien bezet (busy on busy), terugbellen indien bezet / geen gehoor, niet storen bij individuele nummers en het aansturen van FRITZ!Box-functies zoals het in- en uitschakelen van het Wi-Fi-netwerk, het laden van de fabrieksinstellingen en het instellen van doorschakelingen.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 FRITZ!Box toegankelijk voor toepassingen maken

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box toegankelijk gemaakt voor toepassingen. Als je deze instelling hebt gewijzigd in de FRITZ!Box, verleen de toepassingen dan opnieuw toegang tot de FRITZ!Box:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik bij "LAN-Settings" op "Additional Settings"om alle instellingen weer te geven.
  5. Schakel bij "Access Settings in the Home Network" de optie "Allow access for applications" in.
  6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Wi-Fi-verbinding met de FRITZ!Box configureren

Tijdens de configuratie van de app moet de smartphone of tablet verbonden zijn met het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box (geen gasttoegang):

3 FRITZ!App Fon installeren

1. Download FRITZ!App Fon uit de Google Play Store of de Apple App Store en installeer de app op je smartphone.
  2. Start FRITZ!App Fon.
  3. Voer het FRITZ!Box-wachtwoord in. Als je naar een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, voer dan de toegangsgegevens in van een FRITZ!Box-gebruiker die toestemming heeft om FRITZ!App Fon te gebruiken.

Opmerking:Je kunt de toegangsgegevens en toegangsrechten van de gebruikers wijzigen in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users".

4. Bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je hiernaar wordt gevraagd.

FRITZ!App Fon wordt automatisch als IP-telefoon geconfigureerd op de poort "LAN/WLAN" in de FRITZ!Box.

4 Telefoonnummers toewijzen

Wijs de telefoonnummers voor FRITZ!App Fon niet toe in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box, maar in de app zelf:

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik rechtsboven op het menu met de drie puntjes (Android) of op "More" (iOS) en vervolgens op "Settings".
  3. Als je FRITZ!App Fon voor iOS gebruikt, tik dan op de optie "Telephone Numbers".
  4. Als je FRITZ!App Fon met Android gebruikt en de app met meerdere FRITZ!Boxen gebruikt, tik dan eerst op de FRITZ!Box in kwestie.
  5. Selecteer onder "Outgoing calls" het telefoonnummer dat FRITZ!App Fon moet gebruiken om te bellen.
  6. Bepaal onder "Incoming Calls" op welke telefoonnummers FRITZ!App Fon moet reageren bij inkomende oproepen.

5 Oproepen naar het buitenland en speciale telefoonnummers mogelijk maken.

Met IP-telefoons (bijvoorbeeld FRITZ!App Fon) en telefoons die zijn verbonden met een Mesh Repeater, zijn alleen oproepen naar binnenlandse telefoonnummers en alarmnummers mogelijk. Deze beveiligingsfunctie kun je uitschakelen:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telephony".
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op het tabblad "Line Settings".
  4. Klik bij "Security" op de knop "Change Selection".
  5. Schakel de optie uit bij alle IP-telefoons die buitenlandse telefoonnummers en informatie-/servicenummers mogen kiezen.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

6 FRITZ!App Fon voor VPN configureren

Als je een VPN-verbinding in Android of iOS configureert, kun je FRITZ!App Fon in Android zonder verdere instellingen gebruiken om te kunnen bellen via de VPN-verbinding. In iOS is de volgende instelling vereist, zodat uitgaande oproepen mogelijk zijn:

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik op "More" en vervolgens op "Settings".
  3. Tik op "Select FRITZ!Box".
  4. Tik op "Enter IP Address Manually".
  5. Voer niet fritz.box in, maar het lokale IP-adres van de FRITZ!Box ( in de fabrieksinstellingen 192.168.178.1).

7 Telefoonboek selecteren

Met FRITZ!App Fon heb je toegang tot alle contactpersonen die zijn opgeslagen in je telefoon en alle telefoonboeken in de FRITZ!Box. Het maakt niet uit of je de telefoonboeken gebruikt die in de FRITZ!Box zijn opgeslagen, of een telefoonboek van een e-mail account:

Toegang tot contactpersonen in iOS toestaan

Om ervoor te zorgen dat FRITZ!App Fon in iOS toegang heeft tot de locale contactpersonen van je iOS-apparaat, moet je FRITZ!App Fon toegang verlenen tot je contactpersonen:

1. Open de iOS-instellingen.
  2. Tik op "Privacy" en vervolgens op "Contacten".
  3. Schakel voor FRITZ!App Fon toegang tot je contactpersonen in.

Van telefoonboek wisselen

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik op "Phone book".
  3. Tik in iOS op "Switch To" of tik in Android op de menutoets en vervolgens op "Select telephone book".
  4. Tik op het telefoonboek dat je wilt gebruiken met FRITZ!App Fon. "Phone contacts" of "iPhone contacts" zijn de contactpersonen die zijn opgeslagen in je telefoon. Voor de telefoonboeken van de FRITZ!Box worden de namen weergegeven die je hebt ingevoerd in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box.

Wanneer je nu FRITZ!App FON start, maakt de app automatisch verbinding met de FRITZ!Box en blijft actief op de achtergrond. Zo kun je gemakkelijk en snel snel bellen via de FRITZ!Box. Als je ook andere telefonie-apps (bijvoorbeeld Joyn) op je smartphone gebruikt, moet je altijd eerst FRITZ!App Fon starten voordat je de andere telefonie-apps start, omdat anders de automatische registratie bij de FRITZ!Box kan mislukken.