Knowledge Base-artikel #343

Toegang tot bestands- en printerdeling via VPN-verbinding niet mogelijk

Hoewel IP-communicatie met netwerkapparaten in het externe FRITZ!Box-netwerk mogelijk is via de VPN-verbinding, bijvoorbeeld door te pingen, is het niet mogelijk om gedeelde bestanden en printers in het externe FRITZ!Box-netwerk te benaderen.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Toegang tot gedeelde bestanden en printers via IP-adres

Je hebt alleen toegang tot gedeelde bestanden en printers via een VPN-verbinding als je de apparaten in het externe FRITZ!Box-netwerk benadert via hun IP-adressen:

2 NetBIOS voor VPN-verbinding toestaan

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je je FRITZ!Box hebt verbonden met een ander FRITZ!Box-netwerk (LAN-LAN-koppeling) of een bedrijfs-VPN:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Permit Access".
  3. Klik op het tabblad "VPN".
  4. Klik bij de VPN-verbinding in kwestie op de knop (Bewerken).
  5. Schakel de optie "Allow NetBIOS over this connection (for Microsoft Windows file and printer sharing)" in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

3 FRITZ!Box opnieuw opstarten

De VPN-verbinding kan mogelijk tijdelijk niet goed tot stand worden gebracht wegens een fout van de FRITZ!Box of met de internetverbinding van de FRITZ!Box. Start de FRITZ!Box daarom opnieuw op, zodat deze de firewall opnieuw initialiseert en de internetverbinding opnieuw tot stand brengt:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "System".
  2. Klik in het menu "System" op "Backup".
  3. Klik op het tabblad "Restart".
  4. Klik op de knop "Restart".

4 Windows-Netwerkinstellingen corrigeren

Voer deze maatregel uit op alle Windows-computers:

Windows 11

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik op "Geavanceerde netwerkinstellingen".
  4. Klik in de sectie "Verwante instellingen" op "Meer opties voor netwerkadapter".
  5. Klik met de rechtermuistoets op de netwerkadapter die de computer met de FRITZ!Box verbindt.
  6. Klik op "Eigenschappen".
  7. Schakel de opties "Client voor Microsoft-netwerken" en "Bestands- en printerdeling voor Microsoft-netwerken" in.
  8. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik in de sectie "Geavanceerde Netwerkinstellingen" op "Adapteropties wijzigen".
  4. Klik in de menubalk bij de knop (Weergave wijzigen) op de pijl en selecteer "Details".
  5. Klik met de rechtermuisknop op de verbinding, waarvan onder "Apparaatnaam" de naam van de netwerkadapter (draadloos of LAN) staat die de computer verbindt met de FRITZ!Box.
  6. Klik op "Eigenschappen".
  7. Schakel de opties "Client voor Microsoft-netwerken" en "Bestands- en printerdeling voor Microsoft-netwerken" in.
  8. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

5 Windows-firewall configureren

De firewall van Windows staat in de standaardinstellingen geen toegang tot gedeelde bestanden en printers toe via een VPN-verbinding tussen twee FRITZ!Boxen. Als je toegang wilt toestaan, configureer je de volgende instellingen op je Windows-computers:

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op "Windows-beveiliging" of "Alle apps" en dan op "Windows-beveiliging".
  2. Klik in het menu "Windows-beveiliging op "Firewall- en netwerkbeveiliging".
  3. Klik op "Geavanceerde instellingen" en klik in het venster "Wilt u toestaan dat deze app wijzigingen aan uw apparaat aanbrengt?" op "Ja".
  4. Klik in het venster "Windows Defender met geavanceerde beveiliging" op "Regels voor binnenkomende verbindingen".
  5. Dubbelklik op de vermelding "Bestands- en printerdeling (SMB-In) voor het profiel "Privé".
  6. Klik in het venster "Eigenschappen van Bestands- en printerdeling (SMB-In)" op het tabblad "Bereik".
  7. Klik in de sectie "Extern IP-adres" op de knop "Toevoegen."
  8. Voer in het invoerveld "Dit IP-adres of subnet" het IP-netwerk (subnet) van de externe FRITZ!Box in (bijvoorbeeld 192.168.10.0).
  9. Klik op "OK" en vervolgens nog eens op "OK" om de instellingen op te slaan.

6 Firewall configureren

1. Configureer de firewall van de computer zodanig dat het mogelijk is om via het SMB-protocol (Server Message Block) te communiceren. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van de firewall; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.