Knowledge Base-artikel #342

IP-communicatie via VPN-clientverbinding (LAN-LAN) niet mogelijk

Hoewel de VPN-verbinding tussen twee FRITZ!Boxen (LAN-LAN-koppeling) tot stand wordt gebracht, kunnen computers en andere apparaten in het netwerk van de ene FRITZ!Box geen apparaten, gedeelde bestanden en printers en andere diensten benaderen in het netwerk van de andere FRITZ!Box. Pings naar apparaten in het netwerk op afstand worden niet beantwoord.

Voer de hier beschreven stappen achterelkaar uit. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Statische routering verwijderen

Als er in de FRITZ!Boxen statische IP-routes zijn geconfigureerd die elk verwijzen naar het IP-netwerk van de andere FRITZ!Box, dan is er geen betrouwbare VPN-communicatie mogelijk.

Verwijder dergelijke IP-routes in beide FRITZ!Boxen:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network" of "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4 Routes". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Schakel in de tabel alle vermeldingen uit, waarbij in de kolom "Network" het IP-netwerk van de FRITZ!Box op afstand is ingevoerd of wis deze vermeldingen.

Voorbeeld:
    De FRITZ!Box op afstand gebruikt het IP-adres 192.168.10.1 met het subnetmasker 255.255.255.0. Dit betekent dat er geen statische IP-route actief mag zijn voor het IP-netwerk 192.168.10.0.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 FRITZ!Box opnieuw opstarten

De VPN-verbinding kan mogelijk tijdelijk niet goed tot stand worden gebracht door een fout van de FRITZ!Box of door de internetverbinding van de FRITZ!Box. Start de FRITZ!Box daarom opnieuw op, zodat deze de firewall opnieuw initialiseert en de internetverbinding opnieuw tot stand brengt:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Systeem".
  2. Klik in het menu "Systeem" op "Back-up".
  3. Klik op het tabblad "Opnieuw opstarten" ("Herstart").
  4. Klik op de knop "Opnieuw opstarten".

3 Apparaat voor het automatisch ophalen van IP-instellingen configureren

Om ervan verzekerd te zijn dat het apparaat altijd de juiste IP-instellingen gebruikt, moet je ervoor zorgen dat het apparaat automatisch de IP-instellingen ophaalt bij de FRITZ!Box (dit is de standaardinstelling van de meeste apparaten):

1. Configureer het apparaat voor het automatisch ophalen van de IP-instellingen per DHCP.

4 Firewall van het apparaat configureren

1. Als er op het apparaat een firewall is geïnstalleerd, configureer de firewall dan zo dat deze de communicatie met het IP-netwerk van de FRITZ!Box op afstand (bijvoorbeeld 192.168.20.0) niet blokkeert. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van de firewall; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

5 VPN-verbinding verwijderen en opnieuw configureren

Als je tijdens het configureren van de VPN-verbinding als "destination network" het IP-adres (xxx.xxx.xxx.1) van de FRITZ!Box op afstand hebt ingevoerd in plaats van het IP-netwerk (xxx.xxx.xxx.0) ervan, heb je via de VPN-verbinding alleen toegang tot de FRITZ!Box op afstand zelf.

Voorbeeld:
een FRITZ!Box gebruikt het IP-adres 192.168.10.1 met het subnetmasker 255.255.255.0. Het IP-netwerk van deze FRITZ!Box is dus 192.168.10.0.

Configureer de VPN-verbinding opnieuw om uit te sluiten dat de IP-instellingen of andere VPN-instellingen in één van de twee FRITZ!Boxen onjuist zijn:

1. Verwijder de VPN-verbinding in de gebruikersinterface van beide FRITZ!Boxen.
  2. Configureer de VPN-verbinding tussen beide FRITZ!Boxen opnieuw.