Smarthomeapparaat van een andere fabrikant gebruiken

In het thuisnetwerk van je FRITZ!Box kun je ook smarthomeapparaten van andere fabrikanten gebruiken, die de draadloze verbindingsstandaard DECT ULE/HAN FUN of Zigbee gebruiken, bijvoorbeeld ledlampen, bewegingsmelders, deur-/raamsensoren, schakelaars, stopcontacten, rolluikaandrijving. Welke verbindingsstandaard het smarthomeapparaat in kwestie gebruikt, staat in de productinformatie van de fabrikant van het apparaat.

DECT ULE/HAN FUN is een standaard om smarthomeapparaten te koppelen en wordt bijvoorbeeld door veel apparaten van Magenta SmartHome en rolluikaandrijving van Becker gebruikt.

Smarthomeapparaten met FRITZ!Smart Gateway gebruiken

Zigbee is ook een gangbare standaard en wordt bijvoorbeeld gebruikt door Philips Hue-ledlampen en smarthomelampen van Ikea. Om Zigbee-apparaten te kunnen gebruiken is een FRITZ!Smart Gateway vereist, omdat Zigbee-apparaten niet rechtstreeks met de FRITZ!Box verbonden kunnen worden.
Op onze website https://en.avm.de/service/zigbee is een lijst beschikbaar met compatibele en geteste Zigbee-apparaten.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Smarthomeapparaat op basis van DECT ULE/HAN FUN gebruiken

Je kunt smarthomeapparaten die compatibel zijn met de standaard DECT ULE/HAN FUN rechtstreeks aanmelden bij je FRITZ!Box en/of bij een verbonden FRITZ!Smart Gateway:

1. Als je het apparaat wilt aanmelden bij je FRITZ!Box, klik dan in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Als je het smarthomeapparaat wilt aanmelden bij de FRITZ!Smart Gateway, klik dan in de gebruikersinterface van de FRITZ!Smart Gateway op "Smarthome".
  3. Klik in het menu "Smarthome" op "Apparaten en groepen".
  4. Klik op de knop "Apparaat aanmelden" en volg de instructies van de wizard.
  5. Binnen twee minuten: zet het smarthomeapparaat in de aanmeldmodus.
  6. Zodra het smarthomeapparaat is aangemeld, wordt het apparaat in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box weergegeven onder "Apparaten en groepen" en kan hier worden geconfigureerd.

2 Smarthomeapparaat op basis van Zigbee gebruiken

Smarthomeapparaten die compatibel zijn met de standaard Zigbee, kun je niet rechtstreeks aanmelden bij je FRITZ!Box, maar alleen bij een verbonden FRITZ!Smart Gateway.

Vervolgens kun je je smarthomeapparaten, afhankelijk van de fabrikant, op verschillende manieren aanmelden. Sommige Zigbee-apparaten worden aangemeld door middel van het serienummer van het apparaat, bijvoorbeeld ledlampen van Philips Hue, en sommige worden aangemeld door een specifieke installatiecode en het MAC-adres in te voeren. Smarthomeapparaten van Bosch kunnen bijvoorbeeld alleen worden aangemeld met de installatiecode. Informatie hierover vind je in de handleiding van het apparaat in kwestie.

Zonder installatiecode aanmelden

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Smart Gateway op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Apparaten en groepen".
  3. Klik op de knop "Apparaat aanmelden".
  4. Als het apparaat al was aangemeld bij een andere smarthomehub, klik dan op "Al aangemeld" ("Aangemeld bij een SH-basis").
  5. Als het apparaat nog niet was aangemeld bij een andere smarthomehub, klik dan op "Volgende" ("Weiter").
  6. Volg de instructies van de wizard.
  7. Zodra het smarthomeapparaat is aangemeld, wordt het apparaat in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box weergegeven onder "Apparaten en groepen" en kan hier worden geconfigureerd.

Met installatiecode aanmelden

Voorbeeld: installatiecode en MAC-adres

De installatiecode bestaat uit een combinatie van cijfers en letters (meestal 36 tekens) en staat, net als het MAC-adres, in de handleiding van het apparaat of op het apparaat zelf.

Het MAC-adres wordt soms ook aangegeven met "EUI64" of "EUI-64" (64-Bit Extended Unique Identifier) .

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Smart Gateway op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Apparaten en groepen".
  3. Klik op de knop "Apparaat aanmelden".
  4. Klik op "Installatiecode gebruiken" ("Installation Code verwenden") en voer de installatiecode en het MAC-adres van het apparaat in. Je kunt de combinatie van cijfers en letters invoeren met grote en kleine letters en met of zonder koppelteken ertussen.
  5. Volg de instructies van de wizard.
  6. Zodra het smarthomeapparaat is aangemeld, wordt het apparaat in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box weergegeven onder "Apparaten en groepen" en kan hier worden geconfigureerd.

Het smarthomeapparaat is nu geconfigureerd en kan handmatig worden geschakeld met een FRITZ!DECT-schakelaar, met FRITZ!Fon (Menu "Thuisnetwerk > Smarthome") en vanuit het internet met FRITZ!App Smart Home. Als je je smarthomeapparaten in templates en scenario's organiseert, kun je ze bijvoorbeeld ook automatisch in- en uitschakelen via een routine.