FRITZ!Box met Mesh Repeater verbinden (serieschakeling)

In het Mesh-netwerk kun je meerdere Mesh Repeaters achter elkaar schakelen. Een dergelijke serieschakeling maakt het mogelijk om je thuisnetwerk uit te breiden in een bepaalde richting via het Wi-Fi-bereik van een Mesh Repeater.

Je kunt je FRITZ!Box dus niet alleen met de FRITZ!Box (Mesh Master) verbinden, maar ook met een Mesh Repeater die je al hebt. Het maakt niet uit of deze Mesh Repeater nog een FRITZ!Box is, een FRITZ!Repeater of een FRITZ!Powerline-adapter.

In deze handleiding leggen we uit hoe je je nieuwe FRITZ!Box kunt verbinden met een Mesh Repeater die je al hebt.

Afb.: Voorbeeld van een draadloze serieschakeling (cascadering) met FRITZ!Repeater en FRITZ!Box

Voorwaarden / Beperkingen

• De al aanwezige Mesh Repeater is verbonden met de Mesh Master en wordt in het Mesh-overzicht weergegeven met het Mesh-pictogram .

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Fabrieksinstellingen van de Mesh Repeater laden

Om de volgende maatregelen uit te kunnen voeren zoals beschreven, moet de FRITZ!Box, die je wilt configureren als Mesh Repeater, zich in de fabrieksinstellingen bevinden:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "System".
  2. Klik in het menu "System" op "Backup".
  3. Klik op het tabblad "Factory Settings".
  4. Klik op de knop "Load Factory Settings".

2 Mesh Repeater via LAN met Mesh Master verbinden

Om toegang tot de gebruikersinterface van de FRITZ!Box te krijgen voor de configuratie, moet je de volgende maatregelen ook uitvoeren als je de Mesh Repeater later via Wi-Fi met de al aanwezige Mesh Repeater wilt verbinden:

1. Verbind een LAN-poort van de FRITZ!Box die je als Mesh Repeater wilt configureren via een netwerkkabel met een LAN-poort van de Mesh Master.

Belangrijk:Gebruik niet de WAN-poort van de FRITZ!Box. De WAN-poort is geconfigureerd om een externe modem aan te sluiten en kan pas na configuratie van de Mesh Repeaterals extra LAN-poort worden geconfigureerd.

3 Mesh Repeater met een druk op de toets in het Mesh-netwerk opnemen

1. Druk op de verbindingstoets van de Mesh Repeater (zie tabel) en houd de toets ingedrukt tot de "WLAN"-led begint te knipperen. Mogelijk gaan er ook nog andere leds knipperen.
  2. Binnen 2 minuten: Druk op de verbindingstoets van de Mesh Master en houd de toets ingedrukt tot de bevestigingsled (zie tabel) oplicht. Mogelijk lichten er ook andere leds op.
    FRITZ!Box-modelVerbindingstoetsBevestigingsled
    FRITZ!Box 6690, 4060ConnectConnect
    FRITZ!Box 7590 (AX), 7530 (AX), 7520, 6890, 6850, 6660, 5530Connect / WPSConnect / WPS
    FRITZ!Box 6591, 6590Connect / WPSWLAN / DECT
    FRITZ!Box 7490, 7430, 5491, 5490WLAN WPSWLAN / Info
    FRITZ!Box 6490, 6430WLAN WPSWLAN / DECT
    FRITZ!Box 7560, 7362 SLWLANWLAN / DECT
    FRITZ!Box 7583, 7582, 7581, 7580WPSWLAN / Info
    FRITZ!Box 6820, 4040, 4020, 3490WPSWLAN
  3. De procedure is voltooid, zodra de Mesh Master de Mesh Repeater in het Mesh-overzicht weergeeft met het Mesh-pictogram .

De Mesh Repeater is nu als LAN-bridge geconfigureerd. Je kunt de Mesh Repeater nu via de netwerkkabel verbinden met de al aanwezige Mesh Repeater.

Wanneer je de Mesh Repeater via Wi-Fi met de al aanwezige Mesh Repeater wilt verbinden, laat dan de netwerkkabel voor de verbinding met de Mesh Master zitten en ga verder met de volgende maatregel.

4 Mesh Repeater als Wi-Fi-bridge configureren

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk wanneer je de Mesh Repeater via Wi-Fi wilt verbinden met de al aanwezige Mesh Repeater:

1. Klik in de gebruikersinterface van de Mesh Repeater op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Mesh" ("Mesh Networking").
  3. Klik op het tabblad "Mesh Settings".
  4. Schakel de optie "via Wi-Fi" ("via wireless LAN") in.
  5. Selecteer in de tabel het Wi-Fi-netwerk van de all aanwezige Mesh Repeater. Als er voor het Wi-Fi-netwerk meerdere vermeldingen zijn, selecteer dan met behulp van het MAC-adres de juiste vermelding.

Opmerking:Je kunt het MAC-adres van de al aanwezige Mesh Repeater in de gebruikersinterface ervan opzoeken onder "Wi-Fi > Wi-Fi Network" ("Wireless > Radio Network").

6. Voer in het invoerveld "Network key" de Wi-Fi-netwerksleutel in van de al aanwezige Mesh Repeater.
  7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

De Mesh Repeater is nu als Wi-Fi-bridge geconfigureerd. Je kunt de netwerkkabel, waarmee je een verbinding met de Mesh Master hebt gemaakt, verwijderen en de Mesh Repeater op de beoogde locatie plaatsen. Tips voor het plaatsen vind je in de handleiding Mesh Repeater optimaal plaatsen.

5 Telefonie in het Mesh-netwerk configureren

Als je de telefoonnummers die in de Mesh Master zijn geconfigureerd, ook wilt gebruiken met telefoons die zijn verbonden met de nieuwe FRITZ!Box: