FRITZ!Box beveiligen

Naast computers, smartphones en smarthomeapparaten zijn ook routers steeds vaker het doelwit van hackers. Daarom is elke FRITZ!Box in de fabrieksinstellingen al beveiligd met een individueel wachtwoord en een individuele sleutel voor het Wi-Fi-netwerk. Door de geïntegreerde firewall zijn alle apparaten die zijn verbonden met de FRITZ!Box, volledig beschermd tegen aanvallen vanuit het internet.

Om je FRITZ!Box optimaal tegen aanvallen te beschermen, moet je de volgende beveiligingsinstructies in acht nemen en zo nodig de instellingen van je FRITZ!Box aanpassen.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Meest recente FRITZ!OS installeren

Een belangrijk onderdeel van ons beveiligingsconcept zijn regelmatige updates van FRITZ!OS. Omdat hackers hun aanvalsmethoden voortdurend verder ontwikkelen, is een actueel FRITZ!OS voor maximale beveiliging absoluut noodzakelijk om nieuwe bedreigingen betrouwbaar af te kunnen weren:

1. Installeer op de FRITZ!Box het meest recente FRITZ!OS.

2 FRITZ!Box-wachtwoord wijzigen

Configureer een nieuw wachtwoord om te voorkomen dat onbevoegden zich bij je FRITZ!Box aanmelden met het wachtwoord aan de onderzijde van het apparaat en de instellingen van de FRITZ!Box wijzigen:

3 Telefonie beveiligen

Om te voorkomen dat er hoge kosten ontstaan door frauduleuze oproepen naar het buitenland of door servicenummers, configureer je oproepblokkeringen voor buitenlandse telefoonnummers en nummerreeksen voor informatienummers:

4 Wi-Fi-netwerk beveiligen

Als de FRITZ!Box op een voor onbevoegden toegankelijke plek staat, configureer dan een nieuwe Wi-Fi-netwerksleutel en schakel WPS (Wi-Fi Protected Setup) uit in de FRITZ!Box. Daardoor is het voor onbevoegden niet mogelijk om via Wi-Fi een verbinding met de FRITZ!Box tot stand te brengen door de Wi-Fi-netwerksleutel aan de onderzijde van het apparaat te gebruiken of door op de knop te drukken.

Wi-Fi-netwerksleutel wijzigen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi".
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Beveiliging" ("Veiligheid").
  3. Klik op het tabblad "Versleuteling".
  4. Schakel de optie "WPA-versleuteling" in.
  5. Selecteer uit de vervolgkeuzelijst "WPA-modus" de optie "WPA2 + WPA3" of "WPA2 (CCMP)".
  6. Voer in het invoerveld "Wi-Fi-netwerksleutel" een nieuw wachtwoord in. Gebruik cijfers, een combinatie van hoofdletters en kleine letters en ook andere tekens.
  7. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

WPS uitschakelen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi".
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Beveiliging" ("Veiligheid").
  3. Klik op het tabblad "WPS-snelverbinding".
  4. Schakel de optie "WPS actief" uit.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

5 Toegang vanuit het internet beveiligen

Als je de FRITZ!Box hebt geconfigureerd om vanuit het internet de FRITZ!Box of apparaten in het thuisnetwerk te benaderen, raden we aan om de volgende instellingen te controleren:

Ongebruikte diensten uitschakelen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Diagnose".
  2. Klik in het menu "Diagnose" op "Beveiliging" ("Veiligheid").
  3. Controleer bij "FRITZ!Box-diensten" ("FRITZ!Box-services") welke diensten zijn geconfigureerd voor toegang vanuit het internet.
  4. Schakel de diensten uit die je niet meer gebruikt.

Opmerking:De dienst "Internettoegang tot de FRITZ!Box via HTTPS geactiveerd" is nodig voor MyFRITZ!Net.

Individuele toegangsgegevens gebruiken

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Systeem".
  2. Klik in het menu "Systeem" op "FRITZ!Box-gebruikers".
  3. Configureer voor elke gebruiker een individuele gebruikersnaam. Neem geen gebruikersnaam die makkelijk te raden is, zoals admin, guest, fritzbox, remote of user.
  4. Configureer voor elke gebruiker een individueel wachtwoord dat sterk genoeg is. Gebruik geen wachtwoorden die je al gebruikt voor andere diensten, zoals een e-mailaccount, bol.com, Facebook of Google.

Opmerking:Informatie over veilige wachtwoorden vind je op veilig internetten.nl. Een wachtwoordmanager zoals Bitwarden of KeePass kan helpen om het overzicht te behouden en tegelijkertijd cryptografisch complexe wachtwoorden aan te maken.

Alternatieve HTTPS-poort gebruiken

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Toegang verlenen".
  3. Klik op het tabblad "FRITZ!Box-diensten".
  4. Voer in het invoerveld "TCP-poort voor HTTPS" een ongebruikte poort in uit het bereik 1024 tot 65535 in plaats van de standaard poort 443. Dit maakt het voor onbevoegden moeilijker om te bepalen of het mogelijk is om via HTTPS toegang te krijgen tot de FRITZ!Box.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

Alternatieve FTP/FTPS-poort gebruiken

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Toegang verlenen".
  3. Klik op het tabblad "FRITZ!Box-diensten".
  4. Als internettoegang tot opslagmedia via FTP/FTPS is ingeschakeld, voer dan in het invoerveld "TCP-poort voor FTP/FTPS" een ongebruikte poort in uit het bereik 1024 tot 65535 in plaats van de standaard poort 21. Dit maakt het voor onbevoegden moeilijker om te bepalen of het mogelijk is om via FTP/FTPS toegang te krijgen tot de FRITZ!Box.