IPv6 in FRITZ!Box configureren

De FRITZ!Box ondersteunt in de fabrieksinstellingen al de internetprotocollen IPv4 en IPv6. Als het mogelijk is, brengt de FRITZ!Box een natieve IPv4- en een natieve IPv6-internetverbinding tot stand, bijvoorbeeld via Dual Stack. Alleen als de internetprovider geen IPv4-internetverbinding meer toestaat, brengt de FRITZ!Box alleen nog een IPv6-internetverbinding tot stand, bijvoorbeeld via Dual Stack Lite (DS-Lite).

Normaal gesproken is handmatige aanpassing van de IPv6-instellingen alleen vereist als de IPv6-internetverbinding niet automatisch kon worden geconfigureerd, als IPv6 met een tunnelingprotocol moet worden gebruikt op een IPv4-internettoegang, of als er speciale configuraties moeten worden gebruikt.

Neem de informatie over de verschillende IPv6-verbindingen in acht en voer de daarop volgende stappen uit.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 IPv6-verbindingsopties van de FRITZ!Box

Je kunt in de FRITZ!Box natieve IPv4- en IPv6-internetverbindingen of een IPv6-verbinding via een tunnelingprotocol configureren. Er zijn verschillende instellingen beschikbaar:

Native IPv4-verbinding gebruiken

Met de instelling "Native IPv4-verbinding gebruiken" brengt de FRITZ!Box IPv4- en IPv6-internetverbindingen tot stand:

• De FRITZ!Box brengt eerst een natieve IPv4-verbinding tot stand,
  • Als de internetprovider via DHCPv4 het IPv4-adres van een 6RD-gateway aan de FRITZ!Box meedeelt, zet de FRITZ!Box naast de IPv4-verbinding ook een 6RD-tunnel voor IPv6 op.
  • Als de internetprovider geen 6RD-gateway aan de FRITZ!Box meedeelt, probeert de FRITZ!Box naast de IPv4-verbinding ook een natieve IPv6-verbinding volgens het Dual Stack-procedé tot stand te brengen.
  • Als er noch een 6RD-tunnel noch een natieve IPv6-verbinding tot stand kan worden gebracht, brengt de FRITZ!Box geen IPv6-verbinding tot stand.

De instelling "Native IPv4-verbinding gebruiken" is zinvol wanneer op de internetaansluiting IPv4 ondersteund wordt en het onbekend is welke IPv6-instellingen de internetprovider verwacht.

Native IPv6-verbinding gebruiken

Met de instelling "Native IPv6-verbinding gebruiken" brengt de FRITZ!Box een natieve IPv6-internetverbinding tot stand en probeert daarnaast een IPv4-verbinding volgens het DS-Lite-procedé tot stand te brengen:

• De FRITZ!Box brengt eerst een natieve IPv6-verbinding tot stand,
  • Als de internetprovider via DHCPv6 een AFTR-adres aan de FRITZ!Box meedeelt of de instelling "IPv4-verbinding tot stand brengen via DS-Lite" inschakelt en er handmatig een AFTR-server in ingevoerd, brengt de FRITZ!Box naast de IPv6-verbinding ook een IPv4-verbinding volgens het DS-Lite-procedé tot stand.
  • Als de internetprovider geen AFTR-adres aan de FRITZ!Box meedeelt en de natieve IPv6-verbinding niet tot stand kan worden gebracht, brengt de FRITZ!Box een natieve IPv4-verbinding tot stand.

De instelling "Native IPv6-verbinding gebruiken" is zinvol wanneer op de internetaansluiting een natieve IPv6-verbinding en IPv4 volgens het DS-Lite-procedé ondersteund wordt.

Alleen IPv6 gebruiken

Met de instelling "Alleen IPv6 gebruiken" brengt de FRITZ!Box alleen een IPv6-internetverbinding tot stand. De FRITZ!Box brengt geen IPv4-verbinding tot stand.

De instelling "Alleen IPv6 gebruiken" is zinvol wanneer de internetaansluiting een echte IPv6-internetaansluiting is en de internetprovider geen geschikt vertalingsprocedé voor IPv4-bestemmingen beschikbaar stelt (bijvoorbeeld NAT64/DNS64 of 464XLAT).

IPv6-verbinding met tunnelingprotocol gebruiken

Met de instelling "IPv6-verbinding met tunnelingprotocol gebruiken" brengt de FRITZ!Box een natieve IPv4-internetverbinding tot stand en zet daarnaast een tunnel voor IPv6 op. Bij gebruik van een tunnelingprotocol verpakt de FRITZ!Box IPv6-pakketten in IPv4-pakketten en stuurt die via de IPv4-verbinding naar een speciale gateway die de pakketten weer uitpakt en de IPv6-gegevens die zich daarin bevinden doorstuurt in het IPv6-bereik van het internet.

De FRITZ!Box ondersteunt verschillende tunnelingprotocols:

• 6to4: 6to4 is een tunnelingprotocol dat kan worden gebruikt op alle IPv4-internetaansluitingen. Er is geen aanmelding bij een dienstaanbieder nodig. Het IPv4-adres van de FRITZ!Box wordt volgens een voorgeschreven mechanisme op een IPv6-adresruimte geprojecteerd. Dit betekent dat bij elke wijziging van het IPv4-adres ook de IPv6-adresruimte van de FRITZ!Box verandert.
  • 6RD: het tunnelingprotocol 6RD is gebaseerd op het tunnelingprotocol 6to4, kan echter alleen worden gebruikt als de IPv4-internetprovider een 6RD-gateway biedt. In tegenstelling tot 6to4, gebruikt 6RD altijd dezelfde gateway.
  • 6in4: het tunnelingprotocol 6in4 kan alleen worden gebruikt als de IPv4-internetprovider een 6in4-gateway biedt. In tegenstelling tot 6RD moet de gateway bij 6in4 altijd handmatig worden ingesteld.

De instelling "IPv6-verbinding met tunnelingprotocol gebruiken" is zinvol als de internetprovider op de internetaansluiting geen IPv6 ondersteunt.

2 IPv6-verbinding in FRITZ!Box configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Toegangsgegevens".
  3. Klik op het tabblad "IPv6".
  4. Schakel de optie "IPv6-ondersteuning actief" in. Als IPv6-ondersteuning al is ingeschakeld, is IPv6 al ingeschakeld. In dit geval is het niet nodig om de IPv6-instellingen aan te passen.
  5. Configureer de IPv6-internetaansluiting volgens de instructies van de internetprovider. Als je niet weet welke IPv6-instellingen je voor je internetprovider moet configureren, schakel dan de optie "Native IPv4-verbinding gebruiken" in.
  6. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

3 IPv6-instellingen voor het thuisnetwerk aanpassen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Netwerk".
  3. Klik op het tabblad "Netwerkinstellingen".
  4. Klik bij "WAN-instellingen" of LAN-instellingen" op "meer instellingen" om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv6-instellingen".
  6. Schakel de optie "Unique Local Addresses (ULA) toewijzen zolang geen IPv6-internetverbinding bestaat (aanbevolen)" in.
  7. Schakel de optie "DHCPv6-server in de FRITZ!Box voor het thuisnetwerk activeren:" en "Alleen DNS-server toewijzen" in.
  8. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

4 IPv6 in netwerkapparaat configureren

IPv6 is bij Android macOS, Windows en andere moderne besturingssystemen al standaard ingeschakeld en wordt parallel aan IPv4 gebruikt en met voorkeur gebruikt door moderne apparaten. Voor IPv6-communicatie met de FRITZ!Box raden we de volgende instellingen aan:

Windows 11

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik op "Geavanceerde netwerkinstellingen".
  4. Klik bij "Verwante instellingen" op "Meer opties voor netwerkadapter".
  5. Klik met de rechtermuisknop op de netwerkadapter die de computer met de FRITZ!Box verbindt.
  6. Klik op "Eigenschappen".
  7. Selecteer "Internet Protocol, Versie 6 (TCP/IPv6)".
  8. Klik op "Eigenschappen".
  9. Schakel de opties "IPv6-adres automatisch ophalen" en "Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen" in.
  10. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik bij "Netwerkinstellingen wijzigen" op "Adapteropties wijzigen".
  4. Klik in de menubalk bij de knop (Weergave wijzigen) op de pijl en selecteer "Details".
  5. Klik met de rechtermuisknop op de LAN- of draadloze verbinding, waarvan onder "Apparaatnaam" de naam van de netwerkadapter staat die de computer verbindt met de FRITZ!Box.
  6. Klik op "Eigenschappen".
  7. Selecteer "Internet Protocol versie 6 (TCP/IPv6)".
  8. Klik op "Eigenschappen".
  9. Schakel de opties "IPv6-adres automatisch ophalen" en "Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen" in.
  10. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

macOS

1. Open "Systeemvoorkeuren" in het Apple-menu.
  2. Klik in het menu "Systeemvoorkeuren" op "Netwerk".
  3. Als de computer via Wi-Fi met de FRITZ!Box is verbonden, selecteer je in het linkerkeuzevenster de optie "Wi-Fi".
    • Als de computer met een netwerkkabel met de FRITZ!Box is verbonden, selecteer je in het linkerkeuzevenster "Ingebouwd Ethernet".
  4. Klik op "Geavanceerd...".
  5. Selecteer in de weergave "TCP/IP" in de vervolgkeuzelijst "Configureer IPv4:" de optie "Via DHCP" en in de vervolgkeuzelijst "Configureer IPv6" de optie "Automatisch".
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Linux en andere apparaten (bijvoorbeeld NAS-systeem)

1. Configureer het apparaat om automatisch een IPv6-adres en DNSv6-server per SLAAC en DHCP op te halen. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.