Gedeelde bestanden en printers van een computer zijn niet bereikbaar vanaf internet

Via de internetverbinding van de FRITZ!Box is het niet mogelijk om gedeelde bestanden en printers van een externe computer te benaderen. Ook andere verbindingen via het SMB- of CIFS-protocol kunnen niet tot stand worden gebracht via de internetverbinding van de FRITZ!Box, bijvoorbeeld verbindingen met Strato HiDrive. Het is ook niet mogelijk vanaf internet verbindingen met het thuisnetwerk te maken, als daarvoor het SMB- of CIFS-protocol wordt gebruikt.

Oorzaak

• Om veiligheidsredenen blokkeren de FRITZ!Box en een aantal internetproviders (bijvoorbeeld in het kabelnetwerk en het mobiele netwerk) de toegang vanaf internet tot de voor het delen van bestanden en printers gebruikte TCP- en UDP-poorten 139 en 445 ("NetBIOS-Filter").

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

Toegang tot gedeelde bestanden en printers zonder NetBIOS

1. Je kunt toegang tot bestanden of printers krijgen via een toepassing die in plaats van het SMB- of CIFS-protocol ("NetBIOS") veilige overdrachtsprotocollen zoals HTTPS of SFTP gebruikt of je kunt een VPN-verbinding gebruiken voor toegang tot het netwerk op afstand.

Workaround

Als de bestanden en printers niet toegankelijk zijn zonder NetBIOS en de internetprovider NetBIOS niet blokkeert, kun je ook de NetBIOS-filter van de FRITZ!Box uitschakelen:

Belangrijk:Wanneer de NetBIOS-filter is uitgeschakeld, kunnen apparaten in het thuisnetwerk vaker worden aangevallen vanaf internet. Configureer daarom een firewall op alle computers in het thuisnetwerk.

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Filter".
  3. Klik op het tabblad "Lists".
  4. Klik op "Global Filter Settings" om alle filterinstellingen weer te geven.
  5. Schakel de optie "NetBIOS filter enabled" uit.