Scenario voor smarthomeapparaten aanmaken

In een scenario kun je meerdere acties en instellingen van je smarthomeapparaten samenvoegen, die je hebt opgeslagen als templates. Ook verschillende apparaattypes, zoals bijvoorbeeld FRITZ!DECT-radiatorthermostaten, slimme stopcontacten en ledlampen kunnen samen worden geschakeld in een scenario. Je kunt vooraf gedefinieerde scenario's gebruiken of persoonlijke scenario's aanmaken en hiermee heel gemakkelijk je smarthomeapparaten aansturen.

Voorwaarden

• Om een scenario aan te kunnen maken moet op de FRITZ!Box FRITZ!OS 7.50 of nieuwer zijn geïnstalleerd.

1 Template aanmaken

Maak eerst de templates aan met daarin de gewenste instellingen voor je smarthomeapparaten, die je wilt samenvoegen tot een scenario.

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Automatisering".
  3. Klik op "Scenario of template aanmaken".
  4. Configureer de gewenste instellingen en selecteer daarbij de apparaten het type schakeling en de naam van de nieuwe template.

Opmerking:Als een apparaat al aan een groep is toegewezen, kun je alleen de hele groep aan de template toewijzen en niet het afzonderlijke apparaat.

5. Sla de template tot slot op.

2 Persoonlijk scenario aanmaken

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Automatisering".
  3. Klik op "Scenario of template aanmaken".
  4. Schakel "Vooraf gedefinieerd of individueel scenario" in en klik op "Volgende".
  5. Schakel "Eigen scenario" in en klik op "Volgende".
  6. Geef het scenario een naam en klik op "Volgende".
  7. Selecteer de templates die je wilt samenvoegen tot een scenario en klik op "Voltooid". Het scenario wordt nu aangemaakt.

3 Vooraf gedefinieerd scenario aanpassen

Er zijn twee vooraf gedefinieerde scenario's, "Thuiskomen" en "Het huis verlaten", die bestaan uit automatisch aangemaakte templates en die je meteen kunt gebruiken. In deze vooraf gedefinieerde scenario's worden alle bij de FRITZ!Box aangemelde ledlampen en stopcontacten, het Wi-Fi-netwerk en het Wi-Fi-netwerk voor gasten, het antwoordapparaat van de FRITZ!Box in- of uitgeschakeld en de radiatorthermostaten op de comfort- of verlagingstempratuur gezet.

Als je een vooraf gedefinieerd scenario wilt aanpassen, ga dan als volgt te werk:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Automatisering".
  3. Klik bij het scenario "Het huis verlaten" of "Thuiskomen" op (Bewerken).
  4. Schakel alle acties in die in het scenario moeten worden opgenomen. Schakel de acties uit die niet in het scenario moeten worden opgenomen.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

4 Scenario toepassen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Bediening".
  3. Klik bij het beoogde scenario op "Toepassen".

Opmerking:Je kunt het scenario ook handmatig inschakelen met een FRITZ!DECT-schakelaar, FRITZ!Fon (menu "Thuisnetwerk > Smarthome") of in het thuisnetwerk en vanuit het internet met FRITZ!App Smart Home. Via FRITZ!DECT 350 kunnen scenario's worden gestart door het raam of de deur te openen of dicht te doen.
Met routines kun je scenario's automatisch schakelen.