Knowledge Base-artikel #3391
FRITZ!DECT 302
Dit supportartikel is beschikbaar voor de volgende producten:

Raam-open-detectie van de FRITZ!DECT-radiatorthermostaat gebruiken

Om energie te besparen sluit de raam-open-detectie van de radiatorthermostaat, bijvoorbeeld FRITZ!DECT 302, tijdens het luchten van de kamer het verwarmingsventiel. De raam-open-detectie is altijd en bij elke afzonderlijke radiatorthermostaat actief, ook als je bijvoorbeeld een FRITZ!DECT-stopcontact gebruikt als externe temperatuursensor.

Voor de raam-open-detectie heb je verschillende instelmogelijkheden. Je kunt de raam-open-detectie ook handmatig bij de radiatorthermostaat activeren.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Hoe raam-open-detectie werkt

De raam-open-detectie van de radiatorthermostaat sluit het verwarmingsventiel zodra de radiatorthermostaat een temperatuurdaling van 1,1 graden binnen 2 minuten meet. Deze gevoeligheid kun je in de FRITZ!Box verhogen tot 0,7 graden of verlagen tot 1,9 graden. De duur die het ventiel gesloten blijft is in de fabrieksinstellingen ingesteld op 10 minuten. In de gebruikersinterface van de FRITZ!Box kun je de duur instellen.
Zodra het ventiel gesloten is, staan in het scherm van de radiatorthermostaat een pictogram van een ijskristal en de tijd waarna de raam-open-detectie weer wordt beëindigd.

Bouwkundige en thermische omstandigheden kunnen ertoe leiden dat de radiatorthermostaat de temperatuurdaling niet voldoende registreert. Voor dit geval kunnen in de FRITZ!Box verschillende waarden worden ingesteld voor de raam-open-detectie. Als door wijziging van deze waarden de functie ook niet kan worden geactiveerd, kun je de raam-open-detectie ook gewoon handmatig bij de radiatorthermostaat activeren.

Wanneer je je radiatorthermostaten hebt ingedeeld in groepen en op je FRITZ!Box FRITZ!OS 7.20 of nieuwer is geïnstalleerd, wordt zodra de raam-open-detectie automatisch of handmatig wordt geactiveerd bij een van de radiatorthermostaten in een groep, de raam-open-detectie geactiveerd bij alle radiatorthermostaten in deze groep.

2 Gevoeligheid en ventilatieduur instellen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Apparaatbeheer" of "Apparaten en groepen".
  3. Klik bij de radiatorthermostaat die je wilt configureren op de knop (Bewerken).
  4. Stel onder "Raam-open-detectie" de gevoeligheid in, waarmee de radiatorthermostaat moet reageren op de temperatuurdaling en de raam-open-detectie automatisch activeert:
    1. Klik op "hoog" om de raam-open-detectie te activeren bij een temperatuurdaling van 0,7 graden.
    2. Klik op "middel" om de raam-open-detectie te activeren bij een temperatuurdaling van 1,1 graden.
    3. Klik op "laag" om de raam-open-detectie te activeren bij een temperatuurdaling van 1,9 graden.
  5. Voer in het veld "Ventiel gesloten gedurende" het aantal minuten in dat het ventiel gesloten moet blijven. Je kunt een waarde tussen 1-120 minuten invoeren. Als je bijvoorbeeld je badkamer gewoonlijk 20 minuten laat luchten, voer je "20" in. Als de tijd is verstreken, zal de radiatorthermostaat zich zoals gewoonlijk gedragen.
  6. Klik op "OK" of "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

3 Raam-open-detectie handmatig bij de radiatorthermostaat activeren

Als de raam-open-detectie door bouwkundige omstandigheden niet automatisch geactiveerd kan worden, kun je de raam-open-detectie handmatig activeren:

1. Druk bij de radiatorthermostaat op de toets (raam-open-detectie). Het ventiel sluit nu gedurende de tijd die je hebt ingesteld in de FRITZ!Box.
  2. Je kunt de duur altijd wijzigen door op de radiatorthermostaat op de plus- of mintoets te drukken. Op het scherm van de radiatorthermostaat wordt vervolgens de duur weergegeven.
  3. Als je weer wilt verwarmen vóórdat de tijd is verstreken, druk je op de radiatorthermostaat op de toets (raam-open-detectie) om terug te keren naar de normale tijdschakeling, of gebruik je de boost-functie.

4 FRITZ!DECT 350 voor raam-open-detectie gebruiken

Voor de raam-open-detectie kun je ook de deur-/raamsensor FRITZ!DECT 350 gebruiken. Zo lang de deur-/raamsensor FRITZ!DECT 350 aangeeft dat het raam "open" is, sluit de radiatorthermostaat het ventiel. Op het scherm van de radiatorthermostaat staat dan het pictogram en de vorstbeveiliging is actief:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Apparaten en groepen".
  3. Klik bij de radiatorthermostaat die je via de deur-/raamsensor wilt regelen op de knop (Bewerken).
  4. Selecteer bij "Externe raamsensoren" de FRITZ!DECT 350.