Wat is Wi-Fi-roaming en hoe werkt het?

Als je een draadloze router (bijvoorbeeld FRITZ!Box) en een of meer draadloze repeaters (bijvoorbeeld FRITZ!Repeater) in je thuisnetwerk gebruikt, overlappen de Wi-Fi-netwerken van de verschillende apparaten elkaar. Als een smartphone, tablet of ander Wi-Fi-netwerkapparaat in een dergelijke omgeving automatisch overschakelt van een Wi-Fi-netwerk met een zwak signaal naar een netwerk met een sterker signaal, wordt dit "Wi-Fi-roaming" (draadloos of wireless roaming) genoemd.

Het roaminggedrag wordt noch door de router, noch door de repeater beïnvloed. Het draadloze netwerkapparaat neemt zelfstandig de beslissing om over te schakelen naar een ander Wi-Fi-netwerk zodra de het ontvang- en zendvermogen onder een door de fabrikant aangegeven grens komt.

Tijdens het overschakelen naar een een ander Wi-Fi-netwerk, worden de netwerk- en dataverbindingen (bijvoorbeeld VoIP-gesprekken, videostreams of downloads) tijdelijk onderbroken. Als de router en repeater identieke namen gebruiken voor het Wi-Fi-netwerk (SSID) en ook dezelfde netwerksleutel en Wi-Fi-kanalen, kan de duur van de onderbreking bij Wi-Fi-roaming worden beperkt tot een minimum.

Niet elk draadloos netwerkapparaat ondersteunt Wi-Fi-roaming. Informatie over de functionaliteit van andere draadloze netwerkapparaten krijg je van de betreffende fabrikant.

Opmerking:Alle FRITZ!WLAN-sticks ondersteunen Wi-Fi-roaming.