Printer via USB-kabel als netwerkprinter configureren

Je kunt je printer eenvoudig via een USB-kabel aansluiten op de FRITZ!Box en op alle apparaten in het thuisnetwerk configureren als netwerkprinter.

Voorwaarden / beperkingen

• Op Apple iOS-apparaten (bijvoorbeeld iPhone, iPad) kan de printer niet worden gebruikt. iOS-apparaten kunnen alleen printers met Wi-Fi gebruiken die de AirPrint-technologie van Apple gebruiken.
  • De inktniveau-indicator van de printer en extra functies van all-in-one-printers, zoals scannen of faxen, kunnen niet worden gebruikt.
  • De printer moet gegevens kunnen verwerken in de RAW-indeling (unidirectional RAW over TCP).

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Externe USB-verbinding voor printers uitschakelen

Je kunt een USB-printer niet als netwerkprinter gebruiken als deze is geconfigureerd voor gebruik met het programma USB Remote Connection:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "USB / Storage".
  3. Klik op het tabblad "USB Remote Connection".
  4. Als de optie "Printers (including all-in-one printers)" is ingeschakeld, schakel deze optie dan uit.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Printer met FRITZ!Box verbinden

1. Verbind de printer met een USB-poort van de FRITZ!Box.

3 Printer configureren

Windows 11

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Bluetooth en apparaten".
  3. Klik op "Printers en scanners".
  4. Klik op "Apparaat toevoegen".
    • Windows zoekt nu naar nieuwe printers en scanners en toont na een paar seconden de melding "De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst".
  5. Klik op de link "Handmatig toevoegen".
    • Nu wordt het venster "Printer toevoegen" geopend.
  6. Schakel in het venster "Printer toevoegen" de optie "Voeg een printer toe met behulp van een IP-adres of hostnaam" en klik op "Volgende".
  7. Voer in het invoerveld "Hostnaam of IP-adres:" fritz.box in. Als de FRITZ!Box als Mesh Repeater/IP-client is geconfigureerd voer dan in plaats daarvan het IP-adres van de FRITZ!Box in, bijvoorbeeld 192.168.178.20.
  8. Klik op "Volgende" en vervolgens nog een keer op "Volgende".
  9. Selecteer de printerfabrikant en het model en klik op "Volgende". Als de printer niet wordt weergegeven, installeer je eerst de driver voor de printer en herhaal je daarna de stappen in deze handleiding.
  10. Klik op "Volgende".
  11. Als het venster "Printer delen" wordt weergegeven, selecteer je "Deze printer niet delen" en klik op "Volgende".
  12. Klik op "Voltooien".

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Apparaten" en vervolgens op "Printers en scanners".
  3. Klik op "Een printer of scanner toevoegen".
    • Windows zoekt nu naar nieuwe printers en scanners en toont na een paar seconden de link "De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst".
  4. Klik op de link "De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst".
    • Nu wordt het venster "Printer toevoegen" geopend.
  5. Schakel in het venster "Printer toevoegen" de optie "Een printer met behulp van een TCP/IP-adres of hostnaam toevoegen" en klik op "Volgende".
  6. Voer in het invoerveld "Hostnaam of IP-adres:" fritz.box in. Als de FRITZ!Box als Mesh Repeater/IP-client is geconfigureerd voer dan in plaats daarvan het IP-adres van de FRITZ!Box in, bijvoorbeeld 192.168.178.20.
  7. Klik op "Volgende" en vervolgens nog een keer op "Volgende".
  8. Selecteer de printerfabrikant en het model en klik op "Volgende". Als de printer niet wordt weergegeven, installeer je eerst de driver voor de printer en herhaal je daarna de stappen in deze handleiding.
  9. Klik op "Volgende".
  10. Als het venster "Printer delen" wordt weergegeven, selecteer je "Deze printer niet delen" en klik op "Volgende".
  11. Klik op "Voltooien".

macOS vanaf Versie 10.5

1. Open de Finder op en klik op "Programma's".
  2. Klik op "Systeemvoorkeuren" en dan op "Printen & scannen" of "Afdrukken en scannen".
  3. Klik linksonder op het pictogram "+".
  4. Selecteer boven in de statusbalk "IP".
  5. Voer in het invoerveld "Adres:" fritz.box in. Als de FRITZ!Box als Mesh Repeater/IP-client is geconfigureerd voer dan in plaats daarvan het IP-adres van de FRITZ!Box in, bijvoorbeeld 192.168.178.20.
  6. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Protocol" het item "HP Jet Direct - Socket".
  7. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Druk af via" of "Gebruik" de printer die is aangesloten aan de USB-poort van je FRITZ!Box.  Als de printer niet wordt weergegeven, installeer je eerst de driver voor de printer en herhaal je daarna de stappen in deze handleiding.

Opmerking:Informatie over compatibele printerstuurprogramma's verkrijg je op de website http://gutenprint.sourceforge.net/p_Supported_Printers.php of rechtstreeks bij de fabrikant.

8. Klik op "Voeg toe".

Android (bijvoorbeeld Google Pixel, Samsung Galaxy)

1. Installeer op de smartphone of tablet een app die verbinding kan maken met een printer via IP RAW, bijvoorbeeld PrintBot ofPrintHand Mobile Print.
  2. Configureer in de app als aansluittype "Raw TCP" met poort 9100 en voer als hostnaam of IP-adres fritz.box in. Als de FRITZ!Box als Mesh Repeater/IP-client is geconfigureerd voer dan in plaats daarvan het IP-adres van de FRITZ!Box in, bijvoorbeeld 192.168.178.20.

Linux en andere besturingssystemen

1. Configureer de printer volgens de instructies van de fabrikant van het besturingssysteem. Gebruik als aansluittype "Raw TCP" met poort 9100 en voer als hostnaam of IP-adres fritz.box in. Als de FRITZ!Box als Mesh Repeater/IP-client is geconfigureerd voer dan in plaats daarvan het IP-adres van de FRITZ!Box in, bijvoorbeeld 192.168.178.20.

Opmerking:In CUPS kan de printer bijvoorbeeld worden geconfigureerd via http://127.0.0.1:631/admin. Selecteer vervolgens onder "Administration > Add printer > Other Network Printers" de optie "AppSocket/HP JetDirect" en gebruik het adres socket://fritz.box:9100.