Statische IP-route configureren in de FRITZ!Box

Je wilt in de FRITZ!Box een statische IP-route configureren en een statisch IP-adres vergeven als gateway? ✓ Hier lees je hoe dat moet.

Met behulp van een statische IP-route stel je alle apparaten in een netwerk met meerdere IP-netwerken (subnetten) in staat om via de FRITZ!Box toegang te krijgen tot internet.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

In deze handleiding leggen we uit hoe je de internettoegang configureert voor apparaten die vanuit een eigen IPv4-netwerk via een router zijn verbonden met de FRITZ!Box. Vervang bij het configureren van de apparaten de hier vermelde voorbeeldwaarden door de werkelijke waarden.

• IPv4-netwerk van de FRITZ!Box:
    192.168.10.0 (subnetmasker: 255.255.255.0)
  • IPv4-netwerk van de router die is verbonden met de FRITZ!Box:
    192.168.11.0 (subnetmasker: 255.255.255.0)
  • IPv4-adressen van de router in het FRITZ!Box-netwerk:
    192.168.10.2 en 192.168.11.1

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Statische IP-route configureren in de FRITZ!Box

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik bij "WAN setting" of LAN-Settings" op "Additional Settings"om alle instellingen weer te geven.
  5. Als je een IPv4-route wilt configureren:
    1. Klik op "IPv4 Routes".
    2. Klik op "New IPv4 Route".
    3. Voer bij "IPv4 network" het IPv4-netwerk in van de router die is verbonden met de FRITZ!Box (192.168.11.0).
    4. Voer in het invoerveld "Subnet mask" het subnetmasker in van het andere IPv4-netwerk (255.255.255.0).
    5. Voer bij "Gateway" het IPv4-adres in van de router in het FRITZ!Box-thuisnetwerk (192.168.10.2) die beide IP-netwerken verbindt.
    6. Schakel de optie "IPv4 route active" in.
  6. Als je een IPv6-route wilt configureren:

Belangrijk:Het is alleen mogelijk om IPv6-routes te configureren als IPv6-ondersteuning is ingeschakeld in de FRITZ!Box onder "Internet > Account Information > IPv6".

1. Klik op "IPv6 Routes".
    2. Klik op "New IPv6 Route".
    3. Voer bij "IPv6 network" het IPv6-netwerk in van de router die is verbonden met de FRITZ!Box.
    4. Voer bij "Prefix length" het IPv6-prefix van het andere IPv6-netwerk in.
    5. Voer bij "Gateway" het link-local adres in van de router in het FRITZ!Box-thuisnetwerk die beide IPv6-netwerken verbindt.
    6. Schakel de optie "IPv6 route active" in.
  7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 IP-route in netwerkrouter configureren

1. Configureer de netwerkrouter zo dat deze routeert tussen het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.10.0) en zijn eigen IP-netwerk (192.168.11.0). Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van de router.

Opmerking:Als er een Windows-computer met meerdere netwerkadapters als router wordt gebruikt, moet je "IP routing" inschakelen in Windows. Informatie over de configuratie krijg je van Microsoft.

3 Apparaten in het IP-netwerk van de netwerkrouter configureren

1. Of: Configureer in de apparaten het IP-adres uit het eigen IP-netwerk (192.168.11.1) van de netwerkrouter als standaardgateway.
    • Of: Configureer in de apparaten een statische IP-route naar het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.10.0), waarbij de netwerkrouter als gateway (192.168.11.1) wordt gebruikt.

De apparaten van het tweede IP-netwerk hebben nu toegang tot de internetverbinding van de FRITZ!Box.