FRITZ!Box Media Server configureren

Als mediaserver kan de FRITZ!Box afbeeldingen, muziek, video's, internetradiozenders en podcasts versturen naar afspeelapparaten of programma's in het thuisnetwerk (mediastreaming). Zo heb je vanaf alle computers en veel andere apparaten in het FRITZ!Box-thuisnetwerk (bijvoorbeeld tv, smartphone, draadloos muzieksysteem) toegang tot een centrale mediaverzameling.

Voorwaarden/beperkingen

• Het afspeelapparaat of -programma moet de UPnP-AV-standaard Universal Plug and Play Audio/Video) ondersteunen.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Mediaserver voor mediaverzameling configureren

USB Remote Connection voor USB-opslagmedia in de FRITZ!Box uitschakelen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "USB / Opslagmedia".
  3. Klik op het tabblad "USB Remote Connection".
  4. Als de optie "USB-opslagmedia" is ingeschakeld, schakel deze optie dan uit.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

USB-opslagmedium met mediaverzameling verbinden met FRITZ!Box

1. Kopieer je mediaverzameling naar een USB-opslagmedium (bijvoorbeeld een geheugenstick of harde schijf).

Belangrijk:Het USB-opslagmedium moet zijn geformatteerd met het bestandssysteem NTFS, exFAT, FAT/FAT32 of ext2/ext3/ext4 als je het wilt gebruiken met de mediaserver. Informatie over het bestandssysteem krijg je bij de fabrikant.

2. Verbind het USB-opslagmedium met een USB-poort van de FRITZ!Box.

Media Server van de FRITZ!Box inschakelen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Media Server".
  3. Schakel de optie "Media server enabled" in.
  4. Als je de toegang wilt beperken voor bepaalde USB-opslagmedia die zijn verbonden met de FRITZ!Box, selecteer dan bij "Media Sources" het USB-opslagmedium waarvan je de mediabestanden wilt delen met de Media Server.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Internetradio configureren

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je de FRITZ!Box Media Server wilt gebruiken om naar internetradiozenders te luisteren:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Mediaserver".
  3. Klik op het tabblad "Internetradio".
  4. Selecteer uit de vervolgkeuzelijst de optie "Andere internetradiozender ..." of indien beschikbaar een voorgeprogrammeerde radiozender.

Opmerking:Voorgeprogrammeerde zenders worden na selectie automatisch geconfigureerd. De instellingen kunnen worden gewijzigd met de knop "Bewerken".

5. Voer in het invoerveld "Naam" een naam in voor de radiozender.
  6. Voer in het invoerveld "Internetadres" het adres in van de radiozender.
  7. Als je meerdere FRITZ!Fons hebt aangemeld bij de FRITZ!Box, selecteer je de telefoons waarop je de zender beschikbaar wilt maken.
  8. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

3 Podcasts configureren

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je de FRITZ!Box Media Server wilt gebruiken om naar podcasts te luisteren:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Media Server".
  3. Klik op het tabblad "Podcast".
  4. Selecteer uit de vervolgkeuzelijst de optie "Other podcast ..." of indien beschikbaar een vooraf geconfigureerde podcast.

Opmerking:Voorgeprogrammeerde podcasts worden na selectie automatisch geconfigureerd. De instellingen kunnen worden gewijzigd met de knop "Edit".

5. Voer in het invoerveld "Name" een naam in voor de podcast.
  6. Voer in het invoerveld "Web address" het adres van de podcast in waarmee deze podcast via het internet kan worden geabonneerd.
  7. Voer in de invoervelden bij "Retrieval interval" in hoe vaak de podcasts moeten worden bijgewerkt.
  8. Als je een FRITZ!Fon gebruikt en hierop automatisch wilt worden geïnformeerd over nieuwe podcasts, schakel je de optie "Automatically signal new podcasts on the FRITZ!Fon" in.
  9. Als je meerdere FRITZ!Fons hebt aangemeld bij de FRITZ!Box, selecteer je de telefoons waarop je de podcast beschikbaar wilt maken.
  10. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.