Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box optimaliseren

Je wilt het beste uit het Wi-Fi-netwerk van je FRITZ!Box halen? ✔ Hier lees je hoe je je Wi-Fi-netwerk verder kunt optimaliseren.

Je FRITZ!Box en Mesh Repeaters, zoals bijvoorbeeld FRITZ!Repeater, zorgen in het thuisnetwerk voor de beste Wi-Fi-kwaliteit. Hierbij is het vooral belangrijk dat de overgang naar het beste Wi-Fi-toegangspunt soepel verloopt als je naar een andere kamer gaat. Individuele instellingen en bouwkundige omstandigheden kunnen er echter voor zorgen dat apparaten en de FRITZ!Box niet optimaal op elkaar zijn afgestemd.

Als de Wi-Fi-snelheid of de dekking niet toereikend is, kun je het Wi-Fi-netwerk optimaliseren met de volgende eenvoudige stappen.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Naam van het Wi-Fi-netwerk (SSID) aanpassen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi".
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Wi-Fi-netwerk" ("Draadloos netwerk")
  3. Klik op "Meer instellingen voor het Wi-Fi-netwerk" en schakel de optie "Verschillende namen voor de Wi-Fi-netwerken op 2,4 en 5 GHz" uit om voor beide Wi-Fi-netwerken dezelfde namen (SSID) te gebruiken. Alleen zo kan de FRITZ!Box je Wi-Fi-apparaten naar de optimale frequentieband sturen ("band steering").
  4. Klik op "Meer informatie over het Wi-Fi-netwerk" en schakel de optie "Naam van het Wi-Fi-netwerk verbergen" uit. Daardoor voorkom je dat sommige Wi-Fi-apparaten geen verbinding met de FRITZ!Box tot stand kunnen brengen en maak je het voor de FRITZ!Box mogelijk je Wi-Fi-apparaten in het Mesh-netwerk optimaal aan te sturen ("Mesh Wi-Fi steering").
  5. Als je de naam van het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box hebt gewijzigd, verwijder dan alle speciale tekens uit de naam van he Wi-Fi-netwerk. Gebruik alleen letters (maar géén ä, ö, ü, ß), cijfers en spaties, omdat sommige Wi-Fi-apparaten niet alle door de FRITZ!Box toegestane speciale tekens ondersteunen.
  6. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan. Als de Wi-Fi-apparaten alleen met het 5 GHz-Wi-Fi-netwerk met een andere naam verbonden waren, moet de Wi-Fi-verbinding vervolgens opnieuw worden geconfigureerd.

2 Instellingen voor Wi-Fi-kanaal automatisch configureren

In de fabrieksinstellingen analyseert de FRITZ!Box regelmatig de Wi-Fi-omgeving en de verbindingskwaliteit van de draadloze netwerkapparaten. Op basis van deze analyse selecteert de FRITZ!Box automatisch de beste instellingen voor het Wi-Fi-kanaal. Als de je de instelling voor het automatisch aanpassen van de instellingen van het Wi-Fi-kanaal hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi".
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Wi-Fi Channel".
  3. Schakel de optie "Set Wi-Fi channel settings automatically (recommended)" in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan. De Wi-Fi-verbindingen met de FRITZ!Box worden nu tijdelijk verbroken en vervolgens automatisch opnieuw tot stand gebracht.

3 Mesh-instellingen optimaliseren

De volgende stappen zijn noodzakelijk als je in het thuisnetwerk van je FRITZ!Box een of meer Mesh Repeaters gebruikt:

Mesh-verbinding van de Mesh Repeater controleren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Mesh".
  3. Als er in het Mesh-overzicht een Mesh Repeater wordt weergegeven zonder Mesh-pictogram , voer dan de stappen uit van de bijpassende handleiding:

Overnemen van de Mesh-instellingen inschakelen

1. Klik in de gebruikersinterface van de Mesh Repeater op "Access to Home Network". Als je een FRITZ!Box gebruikt als Mesh Repeater:
    1. Klik op "Home Network" en vervolgens op "Mesh".
    2. Klik op het tabblad "Mesh Settings".
  2. Schakel de optie "Adopt settings enabled" in.
  3. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

4 FRITZ!OS en Wi-Fi-software bijwerken

Updates bevatten verbeteringen, herstelde fouten en nieuwe functies. Installeer daarom op alle FRITZ!-producten en Wi-Fi-apparaten de meest recente FRITZ!OS- en softwareversie:

Meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box installeren

1. Installeer op de FRITZ!Box het meest recente FRITZ!OS.

Meest recente software van het Wi-Fi-apparaat installeren

1. Installeer de meest recente softwareversie voor het Wi-Fi-apparaat (bijvoorbeeld Android, iOS) of de meest recente driver voor de Wi-Fi-adapter van de computer (bijvoorbeeld van Intel-downloadcenter).

Opmerking:Informatie over de update krijg je van de fabrikant van het apparaat; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

5 Plaats optimaliseren

FRITZ!Box optimaal plaatsen

1. Plaats de FRITZ!Box indien mogelijk in een centraal gelegen ruimte. De FRITZ!Box heeft omnidirectionele antennes. Daardoor wordt het signaal van het Wi-Fi-netwerk bolvormig in alle richtingen verzonden.
  2. Plaats de FRITZ!Box niet direct in de hoek van een kamer.
  3. Plaats de FRITZ!Box indien mogelijk op een plek met zo weinig mogelijk obstakels eromheen, d.w.z. niet direct achter of onder een obstakel zoals bijvoorbeeld een kast of een verwarming.
  4. Plaats de FRITZ!Box indien mogelijk zo hoog mogelijk in een ruimte, bijvoorbeeld op een kast.
  5. Plaats de FRITZ!Box zo dat er zich zo min mogelijk obstakels bevinden tussen de FRITZ!Box en de draadloze netwerkapparaten. Zelfs kleine voorwerpen in de directe omgeving van je FRITZ!Box kunnen het bereik van het signaal van het Wi-Fi-netwerk sterk verminderen. Vooral objecten van metaal of waterhoudende objecten zoals bijvoorbeeld radiatoren, koelkasten of kamerplanten, verminderen duidelijk de kwaliteit van het Wi-Fi-signaal.
  6. Plaats de FRITZ!Box niet in de buurt van andere zenders zoals bijvoorbeeld een magnetron, draadloze speakers of bluetoothapparaat.

Mesh Repeater optimaal plaatsen

De volgende stappen zijn noodzakelijk als je in het thuisnetwerk van je FRITZ!Box een of meer Mesh Repeaters gebruikt:

1. Plaats de Mesh Repeater zo dat deze het Wi-Fi-signaal van de FRITZ!Box in goede kwaliteit kan ontvangen. Tips voor het plaatsen vind je in de handleiding Mesh Repeater optimaal plaatsen.