Toegang tot HTTPS-server in FRITZ!Box-thuisnetwerk niet mogelijk

Apparaten in het thuisnetwerk kunnen per HTTPS (port 443) een server in het thuisnetwerk (bijvoorbeeld webserver, NAS-systeem) niet benaderen. Als er wordt geprobeerd om via het MyFRITZ!-adres van de FRITZ!Box of via een dynamic DNS-domeinnaam (bijvoorbeeld https://[domeinnaam]) de server te benaderen, wordt de gebruikersinterface van de FRITZ!Box weergegeven.

Via het IPv4-adres van de server is HTTPS-toegang daarentegen mogelijk. Ook vanuit het internet is HTTPS-toegang tot de server mogelijk via het MyFRITZ!-adres of via de dynamic DNS-domeinnaam, als er een overeenkomstige port forwardingregel is geconfigureerd voor poort 443.

Oorzaak

• Moderne apparaten maken bij voorkeur gebruik van IPv6 in plaats van IPv4. Als antwoord op een DNS-aanvraag naar het IPv6-adres voor het MyFRITZ!-adres of de dynamic DNS-domeinnaam, krijgt het apparaat daarom het IPv6-WAN-adres van de FRITZ!Box. Omdat er bij IPv6 geen Network Address Translation(NAT) is, benadert het apparaat daarna per HTTPS de FRITZ!Box zelf.

Je kunt het probleem op verschillende manieren oplossen, afhankelijk van of je MyFRITZ! of een andere dynamic DNS-provider gebruikt.

1 MyFRITZ!-toegang configureren

Als je MyFRITZ! gebruikt en via het MyFRITZ!-adres van de FRITZ!Box probeert om de server te benaderen:

1. Configureer MyFRITZ!-toegang voor de server die je per HTTPS wilt benaderen.

2 Dynamic DNS in de HTTPS-server configureren

Als je de server wilt benaderen via een dynamic DNS-domeinnaam, schakel je dynamic DNS in de FRITZ!Box uit en configureer je in plaats daarvan de dynamic DNS-account in de server zelf:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Toegang verlenen".
  3. Klik op het tabblad "DynDNS"
  4. Schakel de optie "DynDNS gebruiken" uit.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.
  6. Configureer de dynamic DNS-account in de server die je per HTTPS wilt benaderen.