Knowledge Base-artikel #156

USB-printer drukt niet af wanneer deze wordt gebruikt als netwerkprinter

Een aan de FRITZ!Box aangesloten USB printer die is geconfigureerd als netwerkprinter reageert niet op printopdrachten van een computer in het thuisnetwerk.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

1 Optie "Printer online gebruiken" voor de printer uitschakelen

De volgende stap is alleen noodzakelijk als je printopdrachten verstuurt vanaf een Windows-computer:

Windows 11

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Bluetooth en apparaten".
  3. Klik op "Printers en scanners".
  4. Klik op de printer die met de FRITZ!Box is verbonden.
  5. Klik op "Afdrukwachtrij openen".
  6. Klik in het nieuwe venster op "Printer".
  7. Als voor de optie "Printer offline" een vinkje staat, klik daar dan op om het vinkje weg te halen.

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Apparaten".
  3. Klik op "Printers en scanners".
  4. Klik op de printer die met de FRITZ!Box is verbonden.
  5. Klik op "Wachtrij openen".
  6. Klik in het nieuwe venster op "Printer".
  7. Als voor de optie "Printer offline" een vinkje staat, klik daar dan op om het vinkje weg te halen.

2 Firewall configureren

1. Stel de configuratie van de firewall zo in, dat uitgaande verbindingen naar TCP-poort 9100 van de FRITZ!Box worden toegestaan. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van de firewall.

3 Printer ondersteunt bedrijfsmodus niet

Een printer moet gegevens kunnen verwerken in de RAW-indeling (unidirectional RAW over TCP) om via een USB-kabel te kunnen worden gebruikt als netwerkprinter. Printers die ingekapselde of bidirectionele gegevenstransmissie vereisen, kunnen niet via een USB-kabel worden gebruikt als netwerkprinter. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige GDI-printers ("Windows printers"), LIDIL-printers ("Lightweight Imaging Device Interface Language") en DOT4-printers (IEEE 1284-standaard).

Workaround