Netwerkapparaat starten via internet (Wake on LAN)

Met "Wake on LAN" kun je vanaf internet computers, NAS-systemen en andere netwerkapparatuur in het FRITZ!Box-thuisnetwerk starten. Op deze manier kun je bijvoorbeeld met een onderhoudsprogramma op afstand altijd toegang krijgen tot één van je computers zonder dat deze continu aan moet staan.

Voorwaarden / beperkingen

• Het apparaat moet met een LAN-poort van de FRITZ!Box of een LAN-poort van een Mesh Repeater (bijvoorbeeld FRITZ!Repeater) zijn verbonden.
  • Het apparaat moet de ACPI-standaard (Advanced Configuration and Power Management Interface) ondersteunen.
  • Voor IPv4-internettoegang moet de FRITZ!Box een publiek IPv4-adres krijgen van de internetprovider.
  • Voor IPv6-internettoegang moet de FRITZ!Box een IPv6-adres krijgen van de internetprovider.

1 Netwerkapparaat configureren

1. Schakel in het netwerkapparaat "Wake on LAN" en de juiste modus voor de slaapstand ("S3" tot "S5"), bijvoorbeeld in het BIOS van de computer. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van het apparaat; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

2 FRITZ!Box configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Connections".
  4. Klik naast het apparaat in kwestie op de knop (Bewerken).
  5. Schakel de optie "Start this computer automatically as soon as it is accessed from the Internet" in.

Opmerking:Via de knop "Start Computer" kun je het apparaat rechtstreeks opstarten vanuit de stand-bymodus en zo eenvoudig testen of deze "Wake on LAN" ondersteunt.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Nu wordt het apparaat automatisch opgestart zodra

• vanaf internet toegang wordt verschaft tot het apparaat via een geopende poort.
  • via een VPN-clientverbinding, bijvoorbeeld met FRITZ!VPN, Apple macOS of een mobiel apparaat, een aanvraag naar het apparaat wordt gestuurd.

Na ongeveer 10 seconden kun je het apparaat benaderen.