IP-telefoon of software voor internettelefonie met FRITZ!Box gebruiken

IP-telefoons zijn verkrijgbaar als telefoontoestellen (hardphone), als combinatie van adapter met een normale telefoon en als softwareoplossing voor de computer. Er zijn twee verschillende manieren om een IP-telefoon of software voor internettelefonie met de FRITZ!Box te gebruiken:

• Je kunt de IP-telefoon of de software voor internettelefonie rechtstreeks bij de FRITZ!Box aanmelden als telefoonapparaat. Zo kun je intern bellen met andere telefoons die zijn aangesloten op de FRITZ!Box.
  • De IP-telefoon of de software voor internettelefonie brengt zelf de verbinding met de provider voor internettelefonie tot stand en gebruikt hiervoor alleen de internetverbinding van de FRITZ!Box. Met deze telefoon kun je dan uitsluitend via het internet bellen.

1 IP-telefoon of software voor internettelefonie bij FRITZ!Box aanmelden

1. Meld de IP-telefoon of de software voor internettelefonie als telefoonapparaat aan bij de FRITZ!Box.

Belangrijk:Als je Skype gebruikt als software voor internettelefonie, kun je op de computer een telefoonverbinding tot stand brengen en vervolgens met een headset bellen. Je kunt Skype echter niet gebruiken met een telefoon die is aangesloten op de FRITZ!Box. De FRITZ!Box gebruikt het gangbare SIP-protocol voor internettelefonie, Skype heeft echter een eigen protocol.

2 IP-telefoon of software voor internettelefonie brengt zelf verbinding tot stand

1. Deactiveer in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box onder "Telefonie > Eigen telefoonnummers > Instellingen voor de aansluiting ("Aansluitingsinstellingen")" bij "Beveiliging" (Veiligheid") de optie "Het gebruik van internettelefonie vanuit het thuisnetwerk voorkomen" ("Gebruik van internettelefonie vanuit het thuisnetwerk verbieden")".
  2. Als er in de FRITZ!Box poorten moeten worden geopend voor de IP-telefoon of de software voor internettelefonie, doe je dit in de gebruikersinterface onder "Internet > Toegang verlenen > Poortvrijgaven". Of en welke poorten moeten worden geopend, kun je navragen bij de fabrikant van de telefoon of software en bij je provider voor internettelefonie.

Belangrijk:Het is alleen mogelijk om poort 5060 te openen als er geen internettelefoonnummers zijn geconfigureerd in de FRITZ!Box. Anders is de poort gereserveerd voor internettelefonie met de FRITZ!Box.

3. Als je provider voor internettelefonie een STUN-server levert, voer dan de naam daarvan in de verbindingsinstellingen van de IP-telefoon of de software in.
  4. Neem contact op met de fabrikant als er geen inkomende en uitgaande telefoonverbindingen tot stand kunnen worden gebracht nadat je de configuratie hebt voltooid. Mogelijk zijn nog andere instellingen nodig. Omdat de telefoon of de software zelf de verbinding tot stand brengt met de provider voor internettelefonie en alleen de internetverbinding van de FRITZ!Box gebruikt, kun je en hoef je in de FRITZ!Box geen instellingen te configureren. De FRITZ!Box kan dit probleem dus niet oplossen.