Wi-Fi-verbinding wordt alleen tot stand gebracht met WPA2 in plaats van WPA3

Een notebook, smartphone, of ander draadloos netwerkapparaat brengt Wi-Fi-verbindingen met de FRITZ!Box alleen tot stand met WPA2, hoewel in de FRITZ!Box "WPA2 + WPA3" is geselecteerd als Wi-Fi-versleuteling.

Voer de hier beschreven stappen achterelkaar uit. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost.

1 Meest recente software van het Wi-Fi-apparaat installeren

1. Installeer de meest recente softwareversie voor het Wi-Fi-apparaat (bijvoorbeeld Android, iOS) of de meest recente driver voor de Wi-Fi-adapter van de computer (bijvoorbeeld van Intel-downloadcenter).

Opmerking:Informatie over de update krijg je van de fabrikant van het apparaat; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

2 Wi-Fi-verbinding opnieuw configureren

Nadat de versleuteling is gewijzigd naar "WPA2 + WPA3", maken sommige draadloze netwerkapparaten pas via WPA3 verbinding met de FRITZ!Box, als de Wi-Fi-verbinding opnieuw wordt ingesteld:

Belangrijk:Configureer de Wi-Fi-verbinding niet via WPS of de QR-code. Bij configuratie via WPS of de QR-code verbinden draadloze netwerkapparaten zich meestal via WPA2 en niet via WPA3.

Windows

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik op "Wi-Fi" en vervolgens op "Bekende netwerken beheren".
  4. Klik op de verbinding met de naam van het Wi-Fi-netwerk (SSID) van de FRITZ!Box en vervolgens op "Niet onthouden".
  5. Configureer de Wi-Fi-verbinding opnieuw.

Apple macOS

1. Open "Systeemvoorkeuren" in het Apple-menu.
  2. Klik in het menu "Systeemvoorkeuren" op "Netwerk".
  3. Selecteer in het linker selectievenster de optie "Wi-Fi".
  4. Klik op "Geavanceerd...".
  5. Selecteer in het menu "Wi-Fi" onder "Voorkeursnetwerken" de verbinding met de naam van het Wi-Fi-netwerk (SSID) van de FRITZ!Box en klik op het minteken.
  6. Bevestig het verwijderen met "OK" en "Toepassen".
  7. Configureer de Wi-Fi-verbinding opnieuw.

Apple iOS (iPhone, iPad, iPod touch)

1. Tik in het startscherm op het pictogram "Instellingen".
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Wi-Fi".
  3. Tik rechts naast de naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box op de "i".
  4. Tik op "Vergeet dit netwerk".
  5. Bevestig het verwijderen van de Wi-Fi-verbinding door op "Vergeet" te tikken.
  6. Configureer de Wi-Fi-verbinding opnieuw.

Android (bijvoorbeeld Google Nexus, Samsung Galaxy)

1. Open op je smartphone of tablet de instellingen.
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Wifi".
  3. Tik op de verbinding met de naam van het Wi-Fi-netwerk (SSID) van de FRITZ!Box.
  4. Tik op "Vergeten".
  5. Configureer de Wi-Fi-verbinding opnieuw.

Linux en andere besturingssystemen of apparaten (bijvoorbeeld NAS-systeem, netwerkprinter)

1. Configureer de Wi-Fi-verbinding opnieuw.

Opmerking:Informatie over de configuratie vind je in de handleiding of krijg je rechtstreeks van de fabrikant van het besturingssysteem of draadloze netwerkapparaat.

3 Draadloos netwerkapparaat ondersteunt WPA3 niet

Als de Wi-Fi-verbinding nog steeds wordt versleuteld met WPA2, ondersteunt het draadloze netwerkapparaat geen WPA3. WPA3 wordt weliswaar ondersteund door apparaten met Wi-Fi 6, echter niet door veel oudere draadloze netwerkapparaten zoals bijvoorbeeld:

1. Mobiele Android-apparaten met Android die ouder is dan versie 10
  2. Apple iOS-apparaten met iOS die ouder is dan versie 13
  3. Apple Mac-computers met macOS die ouder is dan versie 10.15 (Catalina)
  4. Windows-computers met Windows 10 die ouder is dan versie 1903

Informatie over WPA3-ondersteuning van je draadloze netwerkapparaten krijg je van de betreffende fabrikant.

Opmerking:In Windows kan in de opdrachtprompt (CMD-prompt) worden opgezocht of de draadloze adapter van de computer WPA3 ondersteunt door "netsh wlan show drivers" in te voeren.