Knowledge Base-artikel #3774
FRITZ!Box 6670 Cable
Dit supportartikel is beschikbaar voor de volgende producten:

Wat is Multi-Link Operation (MLO)?

Multi-Link Operation (MLO) is een nieuwe kernfunctie van de nieuwe Wi-Fi-standaard Wi-Fi 7. MLO verbetert de doorvoersnelheid en de betrouwbaarheid van Wi-Fi-verbindingen en vermindert vertragingen van de gegevenspakketten (latentie).

Met MLO zijn gelijktijdige Wi-Fi-verbindingen via meerdere frequentiebanden mogelijk, bijvoorbeeld parallel via de 2,4 GHz- en de 5 GHz-frequentieband. Bovendien kunnen Wi-Fi-apparaten met Wi-Fi 7 uitwijken naar een andere frequentieband zonder zich dan opnieuw te moeten aanmelden bij het Wi-Fi-toegangspunt.

Vereisten voor MLO

Voor MLO moeten de FRITZ!Box en het Wi-Fi-apparaat de Wi-Fi-standaard Wi-Fi 7 op tenminste twee frequentiebanden ondersteunen. De naam van het Wi-Fi-netwerk (SSID) van de FRITZ!Box moet op alle frequentiebanden identiek zijn en de Wi-Fi-verbinding moet zijn versleuteld met de WPA-modus WPA2+WPA3. Bovendien mag de Wi-Fi-toegang niet worden beperkt tot bekende Wi-Fi-apparaten (MAC-adresfilter).

Configuratie

Wi-Fi-verbindingen via meerdere frequentiebanden worden automatisch tot stand gebracht als is voldaan aan de vereisten voor MLO. Zodra er niet meer aan een van de vereisten is voldaan (bijvoorbeeld omdat een frequentieband in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box onder "Wi-Fi > Wi-Fi-kanaal" wordt beperkt tot Wi-Fi 6), zijn MLO-verbindingen niet meer mogelijk.

Bij FRITZ!Box-modellen die Wi-Fi 7 in de 2,4 GHz-frequentieband ondersteunen (bijvoorbeeld FRITZ!Box 7690) moet de optie "Beveiligingsinstellingen voor de Wi-Fi-toegang optimaliseren voor een betere compatibiliteit met oudere Wi-Fi-apparaten" worden uitgeschakeld onder "Wi-Fi > Beveiliging > Versleuteling", anders zijn er met sommige Wi-Fi 7-apparaten geen MLO-verbindingen mogelijk. Als de optie is uitgeschakeld, kunnen echter sommige oudere Wi-Fi-apparaten geen verbinding meer met de FRITZ!Box tot stand brengen.

MLO in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box

MLO-verbindingen worden in het Mesh-overzicht van de FRITZ!Box aangegeven als dualbandverbinding:

Wi-Fi-apparaat met MLO-ondersteuning in het Mesh-overzicht

Of je apparaat MLO-verbindingen ondersteunt, kun je nagaan in de lijst "Bekende Wi-Fi-apparaten in het Wi-Fi-netwerk" in de kolom "Eigenschappen":

Wi-Fi-apparaat met MLO in de lijst "Bekende Wi-Fi-apparaten in het Wi-Fi-netwerk"