Een beter Wi-Fi-netwerk in je thuisnetwerk met MU-MIMO

MIMO (Multiple Input Multiple Output) is een technologie waarmee verschillende gegevensstromen tegelijkertijd via meerdere antennes in het Wi-Fi-netwerk kunnen worden verzonden. MIMO verhoogt de stabiliteit en de doorvoersnelheid in het Wi-Fi-netwerk.

Veel actuele FRITZ!Box-modellen ondersteunen al de nieuwe technologie MU-MIMO (multi-user MIMO). In plaats van gegevens naar slechts één apparaat te sturen, zoals bij de oudere SU-MIMO-technologie (single-user MIMO), kunnen met MU-MIMO gegevens naar meerdere draadloze netwerkapparaten tegelijk worden verstuurd.

De multi-antennetechniek MIMO

Een enkele antenne kan slechts één gegevensstroom tegelijk verzenden of ontvangen. Meerdere antennes kunnen, afhankelijk van het aantal, tegelijkertijd meerdere gegevensstromen verzenden of ontvangen.

Door meerdere antennes te gebruiken in combinatie met de MIMO-techniek, kunnen gegevens tussen de draadloze router en een draadloos netwerkapparaat niet alleen achter elkaar, maar ook parallel in meerdere gegevensstromen worden verzonden.

Om alle voordelen van de MIMO-technologie te gebruiken, moeten zowel de draadloze router als het draadloze netwerkapparaat de MIMO-technologie ondersteunen en idealiter ook over hetzelfde aantal antennes beschikken (bijv. 4x4, 3x3).

Door meerdere antennes te gebruiken is ook het zogenaamde beamforming mogelijk. Bij beamforming zenden de antennes van de draadloze router precies in de richting van de draadloze netwerkapparaten, waardoor het bereik en de stabiliteit van de Wi-Fi-verbinding worden verhoogd. Zo zorgt beamforming in elke positie van de draadloze router voor een optimale uitrichting met het draadloze netwerkapparaat.

SU-MIMO (single-user MIMO)

Met de oudere SU-MIMO-techniek kan een draadloze router meerdere draadloze netwerkapparaten alleen achter elkaar voorzien van gegevens. Daarom is de in het hele WiFi-netwerk bereikbare snelheid lager bij gebruik van meerdere draadloze netwerkapparaten tegelijk.

Wanneer bijvoorbeeld een draadloze router met 4x4 MIMO gegevens stuurt naar een smartphone met slechts een antenne (1x1), blijft drie vierde van de maximale bandbreedte van de draadloze router gedurende de overdracht ongebruikt.

MU-MIMO (multi-user MIMO)

Met de nieuwe MU-MIMO-techniek kan een draadloze router meerdere draadloze netwerkapparaten tegelijkertijd voorzien van gegevens en zo de wachttijd voor draadloze netwerkapparaten reduceren en de doorvoersnelheid in het hele Wi-Fi-netwerk verhogen.

Een draadloze router met 4x4 MU-MIMO kan dus tegelijkertijd gegevens naar vier verschillende smartphones met slechts een antenne (1x1) versturen, die de MU-MIMO-techniek niet ondersteunen. Dankzij de kortere wachttijd bij gegevensoverdracht kunnen de smartphones sneller weer terugkeren naar de spaarstand, wat een positieve invloed heeft op de batterijduur.

Draadloze netwerkapparaten met 4x4 MIMO kunnen daarentegen binnen een overdrachtsinterval de volledige bandbreedte van een draadloze router met 4x4 MU-MIMO gebruiken.