IPv6 in FRITZ!Box configureren

De FRITZ!Box ondersteunt de internetprotocols IPv4 en IPv6 en kan zowel native IPv4- en IPv6-internetverbindingen tot stand brengen als dual-stack- en dual-stack lite-internetverbindingen (DS-lite), die gelijktijdig gebruik van IPv4 en IPv6 mogelijk maken. Daarnaast ondersteunt de FRITZ!Box IPv6 met tunnelingprotocols, voor het geval de internetprovider geen IPv6-verbindingen ondersteunt.

Om IPv6 te kunnen gebruiken, moet je dit nieuwe internetprotocol configureren op zowel de FRITZ!Box als op de computers, smartphones en andere apparaten die hiermee zijn verbonden. IPv6 wordt dan parallel met IPv4 gebruikt en bij voorkeur gebruikt door moderne apparaten.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 IPv6-verbinding in FRITZ!Box configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Account Information".
  3. Klik op het tabblad "IPv6". Als het tabblad niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  4. Schakel de optie "IPv6 support enabled" in.
  5. Configureer de gewenste IPv6-verbinding. Gedetailleerde informatie over de afzonderlijke opties vind je in de online-help van de FRITZ!Box, die je kunt openen via het pictogram (Help).
  6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 IPv6-instellingen voor het thuisnetwerk aanpassen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv6-Addresses". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Schakel de optie "Assign unique local addresses (ULA) as long as no IPv6 connection exists (recommended)" in.
  6. Schakel de optie "Enable DHCPv6 server in the FRITZ!Box for the home network" en "Only assign DNS server" in.
  7. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

3 IPv6 in netwerkapparaat configureren

IPv6 is bij Android macOS, Windows en andere moderne besturingssystemen al standaard ingeschakeld en wordt parallel aan IPv4 gebruikt en met voorkeur gebruikt door moderne apparaten. Voor IPv6-communicatie met de FRITZ!Box raden we de volgende instellingen aan:

Windows 11

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik op "Geavanceerde netwerkinstellingen".
  4. Klik bij "Verwante instellingen" op "Meer opties voor netwerkadapter".
  5. Klik met de rechtermuisknop op de netwerkadapter die de computer met de FRITZ!Box verbindt.
  6. Klik op "Eigenschappen".
  7. Selecteer "Internet Protocol, Versie 6 (TCP/IPv6)".
  8. Klik op "Eigenschappen".
  9. Schakel de opties "IPv6-adres automatisch ophalen" en "Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen" in.
  10. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik bij "Netwerkinstellingen wijzigen" op "Adapteropties wijzigen".
  4. Klik in de menubalk bij de knop (Weergave wijzigen) op de pijl en selecteer "Details".
  5. Klik met de rechtermuisknop op de LAN- of draadloze verbinding, waarvan onder "Apparaatnaam" de naam van de netwerkadapter staat die de computer verbindt met de FRITZ!Box.
  6. Klik op "Eigenschappen".
  7. Selecteer "Internet Protocol versie 6 (TCP/IPv6)".
  8. Klik op "Eigenschappen".
  9. Schakel de opties "IPv6-adres automatisch ophalen" en "Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen" in.
  10. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

macOS

1. Open "Systeemvoorkeuren" in het Apple-menu.
  2. Klik in het menu "Systeemvoorkeuren" op "Netwerk".
  3. Als de computer via Wi-Fi met de FRITZ!Box is verbonden, selecteer je in het linkerkeuzevenster de optie "Wi-Fi".
    • Als de computer met een netwerkkabel met de FRITZ!Box is verbonden, selecteer je in het linkerkeuzevenster "Ingebouwd Ethernet".
  4. Klik op "Geavanceerd...".
  5. Selecteer in de weergave "TCP/IP" in de vervolgkeuzelijst "Configureer IPv4:" de optie "Via DHCP" en in de vervolgkeuzelijst "Configureer IPv6" de optie "Automatisch".
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Linux en andere apparaten (bijvoorbeeld NAS-systeem)

1. Configureer het apparaat om automatisch een IPv6-adres en DNSv6-server per SLAAC en DHCP op te halen. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.