Trage internettoegang via een andere modem /router

De internetverbinding van computers, smartphones en andere apparaten die met de FRITZ!Box zijn verbonden is erg traag. Daardoor worden bijvoorbeeld websites erg traag geladen, duurt het lang om bestanden te downloaden en worden videostreams niet goed weergegeven of onderbroken.

In dit geval brengt de FRITZ!Box de verbinding met het internet tot stand via een extra glasvezel- of kabelmodem, of gebruikt de FRITZ!Box een bestaande internetverbinding in het netwerk.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Modem & router opnieuw opstarten

De router (upstreamrouter) of modem die voor de FRITZ!Box is aangesloten werkt mogelijk niet goed, bijvoorbeeld vanwege een fout die af en toe optreedt:

1. Start de modem of router opnieuw op door het apparaat kort van de stroomvoorziening te ontkoppelen.

Opmerking:Het kan enkele minuten duren voordat de modem of router opnieuw wordt opgestart. Tijdens het opnieuw opstarten heb je geen toegang tot internet.

2 "LAN 1"-poort voor gigabit-LAN configureren

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je internetprovider snelheden van meer dan 100 Mbit/s garandeert:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Schakel "Power Mode" (1 Gbit/s) in voor de poort "LAN 1".
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

3 Snelheid van de internetverbinding in de FRITZ!Box configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Account Information".
  3. Als er bij "Connection Settings" geen invoervelden voor "Downstream" en "Upstream" worden weergegeven, ga je verder met de volgende maatregel.
    • Als er invoervelden voor "Downstream" en "Upstream" worden weergegeven:
      1. Voer onder "Downstream" de snelheid in, die door je internetaansluiting wordt ondersteund om gegevens te ontvangen (download) in kbit/s (bijvoorbeeld 25000 bij 25 Mbit/s).
      2. Voer onder "Upstream" de snelheid in, die door je internetaansluiting wordt ondersteund om gegevens te verzenden (upload) in kbit/s (bijvoorbeeld 5000 bij 5 Mbit/s).
      3. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
      4. Controleer of de internetverbinding nu snel genoeg is.
      5. Als de internettoegang nog altijd duidelijk te traag is:
        1. Verlaag de ingestelde upstreamwaarde iets, bijvoorbeeld met 1000 kbit/s.
        2. Controleer of de internetverbinding nu snel genoeg is.
        3. Herhaal deze stappen enkele keren en gebruik de instelling waarmee je de beste snelheid bereikt.

4 Snelheid van de LAN-verbindingen controleren

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je internetprovider snelheden van meer dan 100 Mbit/s garandeert:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Controleer welke verbindingssnelheid wordt weergegeven voor de apparaten die met een netwerkkabel zijn aangesloten op de FRITZ!Box.
  4. Wanneer LAN-verbindingen met slechts maximaal 100 Mbit/s tot stand worden gebracht hoewel de apparaten gigabit-LAN ondersteunen, voer dan de maatregelen uit van de handleiding LAN-verbindingen worden met maar 100 Mbit/s tot stand gebracht.

5 Wi-Fi-verbindingen optimaliseren

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als er Wi-Fi-verbindingen met de FRITZ!Box zijn getroffen:

1. Voer de maatregelen uit in de handleiding Trage Wi-Fi-verbindingen.

6 Netwerkinstellingen van Windows aanpassen

Een computer heeft alleen toegang tot internet als alle internetaanvragen van de computer worden doorgestuurd naar de FRITZ!Box. Als de computer zijn IP-instellingen automatisch van de FRITZ!Box verkrijgt via DHCP, krijgt de computer ook automatisch een Standaardgateway (IP-adres van de FRITZ!Box).

De configuratie van meerdere standaardgateways is niet toegestaan en veroorzaakt fouten. Controleer daarom of er op de computer maar één standaardgateway is geconfigureerd:

Opmerking:Opmerking voor netwerkexperts: Standaardgateways die zijn vereist voor routering naar een ander IP-netwerk, kunnen worden vervangen door een statische route. In Windows-help vind je informatie over het configureren van statische routes.

1. Druk de toetscombinatie Windows-toets + R in.
  2. Voer in het invoerveld "Openen" cmd in en klik op "OK".
  3. Voer in de opdrachtprompt route print in en druk vervolgens op Enter.
  4. Als in de weergegeven tabel meerdere vermeldingen met 0.0.0.0 worden weergegeven, zijn er meerdere gateways:

Windows 11

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
    2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
    3. Klik op "Geavanceerde netwerkinstellingen".
    4. Klik bij "Verwante instellingen" op "Meer opties voor netwerkadapter".
    5. Klik met de rechtermuisknop op een netwerkadapter die niet met de FRITZ!Box is verbonden.
    6. Klik op "Eigenschappen".
    7. Selecteer "Internet Protocol, Versie 4 (TCP/IPv4)".
    8. Klik op "Eigenschappen".
    9. Als er een standaardgateway wordt vermeld, verwijder je deze.
    10. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
    2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
    3. Klik bij "Geavanceerde Netwerkinstellingen" op "Adapteropties wijzigen".
    4. Klik in de menubalk bij de knop (Weergave wijzigen) op de pijl en selecteer "Details".
    5. Klik met de rechtermuisknop op een verbinding van een netwerkadapter die niet is verbonden met de FRITZ!Box. De naam van de netwerkadapter vind je onder "Apparaatnaam".
    6. Klik op "Eigenschappen".
    7. Selecteer "Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4)".
    8. Klik op "Eigenschappen".
    9. Als er een standaardgateway wordt vermeld, verwijder je deze.
    10. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.
  5. Herhaal deze stappen voor alle netwerkadapters die zijn verbonden met de FRITZ!Box.

7 Internettoepassingen controleren

VPN-verbindingen en toepassingen die de internettoegang monitoren of regelen, zoals bijvoorbeeld firewalls, virusscanners, filters van het ouderlijk toezicht, of programma's die afzonderlijke internettoepassingen prioriteren, kunnen de snelheid van de internettoegang verlagen.

1. Schakel bij wijze van test een eventueel bestaande VPN-verbinding en alle andere internettoepassingen uit.
  2. Controleer de snelheid van de internetverbinding door bijvoorbeeld een groot bestand te downloaden.
  3. Als de snelheid van de internetverbinding nu snel genoeg is, configureer de andere toepassingen dan zo dat deze de snelheid van de internetverbinding niet beperken. Informatie over de configuratie van de toepassingen krijg je van de fabrikant; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

de FRITZ!Box en de daarmee verbonden apparaten brengen nu snelst mogelijke internetverbinding tot stand. Andere oorzaken voor een te trage internettoegang kunnen het afknijpen van de snelheid door de internetprovider zijn, storingen bij de internetprovider of fouten van de modem of router die voor de FRITZ!Box is aangesloten.