FRITZ!Box meldt "The configured WireGuard remote site caused a network conflict"

Tijdens het configureren van een WireGuard-verbinding in de FRITZ!Box wordt de volgende foutmelding weergegeven:

"Unfortunately, it was not possible to apply your settings.
The configured WireGuard remote site caused a network conflict.
Click on "Close" to go to the WireGuard overview and set up the WireGuard connection again."

Oorzaak

• De FRITZ!Box kan de WireGuard-verbinding niet configureren, omdat de nieuwe verbinding een conflict kan veroorzaken met de WireGuard-verbindingen die al zijn geconfigureerd.

1 FRITZ!Box stuurt alle netwerkverkeer al via andere VPN-verbinding

Als de optie "Send all network traffic via the VPN connection" in de FRITZ!Box is ingeschakeld voor een WireGuard-verbinding, stuurt de FRITZ!Box alle internetaanvragen naar de VPN-remote site, ongeacht of dit een andere FRITZ!Box is, een VPN-provider of een smartphone. Omdat de FRITZ!Box het netwerkverkeer naar maar één enkele remote site kan sturen, kan deze optie alleen worden ingeschakeld voor slechts één WireGuard-verbinding.

Voorbeeld:
de FRITZ!Box kan alle netwerkverkeer óf naar slechts één VPN-provider sturen óf naar slechts één FRITZ!Box op afstand, maar niet tegelijkertijd naar beide.

Als de FRITZ!Box alle netwerkverkeer naar een andere al geconfigureerde VPN-remote site moet sturen, verwijder dan de al aanwezige WireGuard-verbinding.

2 IP-netwerk 192.168.180.0 is al in gebruik

De FRITZ!Box voorkomt dat er WireGuard-verbindingen voor het IP-netwerk 192.168.180.0 (subnetmasker 255.255.255.0) kunnen worden geconfigureerd, omdat de FRITZ!Box dit IP-netwerk zelf gebruikt in een aantal configuraties.

Als een van de twee FRITZ!Boxen het IP-netwerk 192.168.180.0 gebruikt, configureer dan een ander IP-netwerk in de FRITZ!Box:

IP-netwerk van de FRITZ!Box wijzigen
  1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Netwerk".
  3. Klik op het tabblad "Netwerkinstellingen".
  4. Klik bij "WAN-instellingen" of LAN-instellingen" op "meer instellingen" om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv4-instellingen".
  6. Voer het beoogde IP-adres en het subnetmasker in.
  7. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

3 IP-netwerk op afstand is al in gebruik

Bij een WireGuard-verbinding tussen twee FRITZ!Box-netwerken of tussen de FRITZ!Box en een andere router (LAN-LAN-koppeling) moeten beide zijden verschillende IP-netwerken gebruiken. Als beide zijden hetzelfde IP-netwerk gebruiken, is er geen communicatie via VPN mogelijk. Het IP-netwerk op afstand moet daarom anders zijn dan het IP-netwerk van het thuisnetwerk en van het gastnetwerk van de FRITZ!Box en mag ook niet al in gebruik zijn voor andere LAN-LAN-koppelingen die al zijn geconfigureerd in de FRITZ!Box.

Als het IP-netwerk van de nieuwe VPN-remote site al in gebruik is door de FRITZ!Box of een andere VPN-remote site, wijzig dan het IP-adres van de nieuwe VPN-remote site of wijzig dan het IP-adres van de FRITZ!Box.

Opmerking:De IP-netwerken die de FRITZ!Box gebruikt voor het thuisnetwerk en het gastnetwerk kunnen worden opgezocht onder "Home Network > Network Settings > IPv4 Settings".

4 Router op afstand gebruikt een IP-adres dat afwijkt van x.x.x.1

Als de router op afstand in plaats van het eerste IP-adres van het IP-netwerk (bijvoorbeeld 192.168.20.1) een ander IP-adres binnen het IP-netwerk gebruikt (bijvoorbeeld 192.168.20.199, moet dit IP-adres (192.168.20.199) bij de configuratie van de LAN-LAN-koppeling worden ingevoerd in het invoerveld "Remote network".