FRITZ!App Fon configureren

Met FRITZ!App Fon kun je thuis met je smartphone gemakkelijk via de FRITZ!Box bellen - de smartphone doet daarbij dienst als IP-telefoon. Je kunt FRITZ!App Fon ook gebruiken met meerdere FRITZ!Boxen en zo afhankelijk van je locatie via verschillende FRITZ!Boxen telefoneren. Dit kun je doen door FRITZ!App Fon eenmalig bij elke FRITZ!Box aan te melden, zoals hier wordt beschreven. Na het aanmelden kun je ook via een VPN-verbinding bellen en zo niet alleen thuis, maar ook onderweg via de FRITZ!Box telefoneren.

Voorwaarden / Beperkingen

• Op de smartphone of tablet is iOS 12.0 of nieuwer of Android 7.0 of nieuwer geïnstalleerd.
  • Je kunt maximaal tien IP-telefoons (met inbegrip van FRITZ!App Fon) aanmelden.
  • FRITZ!App Fon kan niet worden aangemeld en gebruikt via de Wi-Fi-gasttoegang.
  • Diverse FRITZ!Box-functies kunnen niet worden gebruikt met FRITZ!App Fon. Dit geldt onder andere voor functies als doorverbinden, oproep weigeren indien bezet (busy on busy), terugbellen indien bezet / geen gehoor, niet storen bij individuele nummers en het aansturen van FRITZ!Box-functies zoals het in- en uitschakelen van het Wi-Fi-netwerk, het laden van de fabrieksinstellingen en het instellen van doorschakelingen.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

1. Configureer de internettelefoonnummers in de FRITZ!Box.

2 FRITZ!Box configureren om deze toegankelijk te maken voor toepassingen

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box toegankelijk gemaakt voor applicaties. Als je deze instelling hebt gewijzigd in de FRITZ!Box, verleen applicaties dan opnieuw toegang tot de FRITZ!Box:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik in de sectie "LAN-Settings" op "Additional Settings"om alle instellingen weer te geven.
  5. Schakel in de sectie "Access Settings in the Home Network" de optie "Allow access for applications" in.
  6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

3 Wi-Fi-verbinding met de FRITZ!Box configureren

Tijdens de configuratie van de app moet de smartphone of tablet verbonden zijn met het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box (geengasttoegang):

4 FRITZ!App Fon installeren

1. Download FRITZ!App Fon uit de Google Play Store of de Apple App Store en installeer de app op je smartphone.
  2. Start FRITZ!App Fon.
  3. Voer het FRITZ!Box-wachtwoord in. Als je naar een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, voer dan de toegangsgegevens in van een FRITZ!Box-gebruiker die toestemming heeft om FRITZ!App Fon te gebruiken.

Opmerking:Je kunt de toegangsgegevens en toegangsrechten van de gebruikers wijzigen in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users".

4. Bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je hiernaar wordt gevraagd.

FRITZ!App Fon wordt automatisch als IP-telefoon geconfigureerd op de poort "LAN/WLAN" in de FRITZ!Box.

5 Telefoonnummers toewijzen

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik rechtsboven op het 3-puntsmenu (Android) of op "More" (iOS) en vervolgens op "Settings".
  3. Als je FRITZ!App Fon voor iOS gebruikt, tik dan op de optie "Telephone Numbers".
  4. Selecteer onder "Outgoing calls" het telefoonnummer dat FRITZ!App Fon moet gebruiken om te bellen.
  5. Bepaal onder "Incoming Calls" op welke telefoonnummers FRITZ!App Fon moet reageren bij inkomende oproepen.

6 Gesprekken naar het buitenland en informatie-/servicenummers telefoonnummers mogelijk maken

Na configuratie zijn eerst alleen oproepen naar binnenlandse telefoonnummers en alarmnummers mogelijk. Deze beveiligingsfunctie kun je uitschakelen:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telephony".
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op het tabblad "Line Settings".
  4. Klik in de sectie "Security" op de knop "Change Selection".
  5. Schakel de optie uit bij alle IP-telefoons die buitenlandse telefoonnummers en informatie-/servicenummers mogen kiezen.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

7 FRITZ!App Fon voor VPN configureren

Als je de VPN-verbinding in Android of iOS hebt geconfigureerd, dan kun je FRITZ!App Fon in Android zonder verdere instellingen gebruiken om te kunnen bellen via de VPN-verbinding. In iOS is nog de volgende instelling vereist:

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik op "More" en vervolgens op "Settings".
  3. Tik op "Select FRITZ!Box".
  4. Tik op "Enter IP Address Manually".
  5. Voer niet fritz.box in, maar het lokale IP-adres van de FRITZ!Box ( in de fabrieksinstellingen 192.168.178.1).

Wanneer je nu FRITZ!App FON start, maakt de app automatisch verbinding met de FRITZ!Box en blijft actief op de achtergrond. Zo kun je gemakkelijk en snel snel bellen via de FRITZ!Box. Als je ook andere telefonie-apps (bijvoorbeeld Joyn) op je smartphone gebruikt, moet je altijd eerst FRITZ!App Fon starten voordat je de andere telefonie-apps start, omdat anders de automatische registratie bij de FRITZ!Box kan mislukken.