Android meldt niet beveiligde VPN-verbinding met de FRITZ!Box

Android bestempelt de VPN-verbinding met de FRITZ!Box als "niet beveiligd". Op de smartphone of tablet wordt afhankelijk van de gebruikte Android-versie een van de volgende meldingen weergegeven:

• "Deze VPN is niet beveiligd. Update naar een IKEv2 VPN".
  • "Verbonden, niet beveiligd"
  • "Verbonden / Niet beveiligde VPN"

Android bestempelt IKEv1 of PSK als "niet beveiligd"

Sommige Android-versies bestempelen VPN-verbindingen met de FRITZ!Box per IPSec als "niet beveiligd", als de verbindingen het IKEv1-protocol gebruiken of het IKEv2-protocol met van tevoren overeengekomen sleutels (PSK, Pre-shared Keys) gebruiken.

De VPN-verbindingen met de FRITZ!Box zijn echter evengoed veilig. Als je twijfelt over de melding, heb je twee mogelijkheden:

1. Als de VPN-verbinding in Android via de optie "IPSec Xauth PSK" is geconfigureerd, verwijder dan de VPN-verbinding en configureer een nieuwe verbinding via de optie "IKEv2/IPSec PSK", zoals uitgelegd in onze handleiding IPSec-VPN met de FRITZ!Box in Android configureren.
  2. Als de VPN-verbinding in Android via de optie "IKEv2/IPSec PSK" is geconfigureerd, verwijder dan de VPN-verbinding en configureer de verbinding met WireGuard.