Andere DNS-servers in FRITZ!Box configureren

DNS-servers zetten namen van internetservers om naar numerieke IP-adressen (bijvoorbeeld avm.de naar 212.42.244.122).

De FRITZ!Box gebruikt voor de naamomzetting standaard de DNS-servers van de internetprovider. Je kunt in de FRITZ!Box echter ook andere gratis DNS-servers op internet configureren (bijvoorbeeld Digitalcourage, Digitale Gesellschaft Schweiz, Quad9).

Wanneer je in het thuisnetwerk een lokale DNS-server gebruikt (bijvoorbeeld Pi-hole, dnsmasq, Windows Server), kun je de FRITZ!Box bovendien zo configureren, dat de FRITZ!Box de apparaten in het thuisnetwerk bekendmaakt met je lokale DNS-server.

Voorwaarden/beperkingen

• Voor internettelefonie, push-service-mails en enkele andere functies gebruikt de FRITZ!Box altijd de DNS-servers van de internetprovider.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 DNS-server voor internetaanvragen configureren

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als de FRITZ!Box voor de naamomzetting in plaats van de DNS-servers van de internetprovider andere DNS-servers moet gebruiken:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Account Information".
  3. Klik op het tabblad "DNS Server".
  4. Als je andere DNSv4-servers wilt configureren:
    1. Schakel de optie "Use other DNSv4 servers" in.
    2. Voer het IP-adres van de DNSv4-server in het invoerveld "Preferred DNSv4 server" in.

LET OP!Als het IP-adres van de DNS-server verkeerd wordt ingevoerd, is internettoegang via IPv4 niet mogelijk.

3. Om ervoor te zorgen dat webpagina's evengoed kunnen worden geopend als de DNSv4-voorkeursserver is uitgevallen, voer je het IP-adres in van een tweede DNSv4-server in het invoerveld "Alternative DNSv4 server".
  5. Als je andere DNSv6-servers wilt configureren:
    1. Schakel de optie "Use other DNSv6 servers" in.
    2. Voer het IP-adres van de DNSv6-server in het invoerveld "Preferred DNSv6 server" in.

LET OP!Als het IP-adres van de DNS-server verkeerd wordt ingevoerd, is internettoegang via IPv6 niet mogelijk.

3. Om ervoor te zorgen dat webpagina's evengoed kunnen worden geopend als de DNSv6-voorkeursserver is uitgevallen, voer je het IP-adres in van een tweede DNSv6-server in het invoerveld "Alternative DNSv6 server".
  6. Als de FRITZ!Box bij storingen automatisch moet uitwijken naar openbare DNS-servers, schakel dan de optie "Fallback to public DNS servers when DNS disrupted" in.
  7. Als de DNS-aanvragen moeten worden versleuteld:
    1. Schakel de optie "Encrypted name resolution in the internet (DNS over TLS)" in.
    2. Voer in het invoerveld "Resolved Names of the DNS Server" de resolutienaam (Fully Qualified Domain Name) in van de DNS-servers die de FRITZ!Box moet gebruiken (bijvoorbeeld dns.google, one.one.one.one).
  8. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

2 Lokale DNS-servers configureren

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je apparaten in plaats van de FRITZ!Box een DNS-server in het thuisnetwerk moeten gebruiken:

Opmerking:Op apparaten die lokale DNS-servers gebruiken kan de gebruikersinterface van de FRITZ!Box niet meer worden geopend via fritz.box, maar alleen nog via het IP-adres van de FRITZ!Box.

Lokale DNSv4-servers configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik bij "LAN-Settings" op "Additional Settings"om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv4 Settings".
  6. Voer in het invoerveld "Local DNS server" het IPv4-adres van de DNS-server in je thuisnetwerk in.
  7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

Lokale DNSv6-servers configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik bij "LAN-Settings" op "Additional Settings"om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv6 Settings".
  6. Schakel de optie "Also announce DNSv6 server via router advertisement (RFC  5006)" in.
  7. Voer in het invoerveld "Local DNSv6 server" het IPv6-adres van de DNS-server in je thuisnetwerk in.
  8. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.